RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ABB selger olje- og gassdivisjonen

Sist oppdatert:
ABB selger deler av olje- og gassvirksomheten for knapt 7 milliarder kroner. Divisjonen har over 3.500 ansatte i Norge.

Kjøper er et konsortium bestående av en rekke finansielle investorer, med Candover Partners Ltd, JP Morgan Partners og 3i Group i spissen, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Det er kun oppstrømsdelen i ABB olje og gass som selges. Datterselskapet ABB Lummus Global er blant virksomhetene som blir igjen i "gamle" ABB.

Salget inkluderer størsteparten av den norske olje- og gassvirksomheten. Prislappen ventes å bli mellom 6,5 og 6,8 milliarder norske kroner.

Berører 3.500 i Norge

Ifølge Halvor Molland, som er informasjonsdirektør for ABB i Norge, vil 3.500 norske ansatte bli berørt av transaksjonen. Det omfatter først og fremst offshore-verktedet i Haugesund, vedlikeholdsvirksomheten på norsk sokkel, undervannsteknologi og tilknyttede ingeniørmiljøer.

Molland understreker at de virksomhetene som blir igjen i ABB-systemet i Norge, også vil fortsette å markedsføre seg overfor oljeselskapene på norsk sokkel.

- Vi vil levere kontroll-, sikkerhets- og styringssystemer som tidligere, sier han til TV 2 Nettavisen.

Molland opplyser at ABB AS vil ha cirka 2.000 ansatte etter at olje- og gassvirksomheten er solgt. Selskapet vil fortsatt være representert en rekke steder i det sentrale østlandsområdet, samt på Bryne, i Bergen og i Steinkjer.

Problemprosjekter

Foreløpig er det kun undertegnet en intensjonsavtale mellom ABB-ledelsen og kjøperne. Den endelige avtalen ventes å foreligge innen utgangen av året. Avtalen er blant annet betinget av at en grundig juridisk gjennomgang av virksomheten ikke avdekker nye tapsbomber. ABB har flere uløste saker gående i tre land i Afrika, Sentral-Asia og Sør-Amerika. .

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker Kværner forsøkte i fjor vår å få i stand en fusjon med olje- og gassvirksomheten i ABB, men forsøket første ikke fram.

En betydelig del av ABBs olje- og gassvirksomhet i Norge ble i sin tid bygd opp av NHO-president Jens Ulltveit-Moe. ABB kjøpte hele Umoes olje- og gassvirksomhet i juni 2000, inkludert offshore-verftet i Haugesund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere