RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot Diesen-løsning

Foto: Lars Magne Hovtun (Scanpix)
En av verdens mest anerkjente it-rådgivere, Gartner Group, advarer sterkt mot forsvarssjef Sverre Diesens planer for milliardprogrammet Golf.

I en egen rapport går det anerkjente rådgivningsselskapet helt på tvers av Diesens planer, som han startet med å få iverksatt allerede i oktober i fjor. Mens forsvarssjefen ønsker å satse på to parallelle løsninger for det videre arbeidet med milliardprosjektet Golf, er Gartner Group soleklar i sitt råd på at Forsvaret bør holde seg til èn it-leverandør.

«Det overordnede målet må være å satse på en stor plattform,» fastslår Gartner Group.

Det internasjonale rådgivningsselskapet har utarbeidet rapporten på oppdrag fra ledelsen i Program Golf.

I rapporten gjør Gartner Group et poeng av at det tyske programvarehuset SAP, som Golf har bygd sine it-løsninger på, har levert løsninger til flere lands forsvar. Gartner peker på at SAP-løsningen har vist seg å fungere i komplekse militære organisasjoner.

Det samme poenget ble også trukket frem av Forsvarsdepartementet i 2003 i et brev til Stortinget som TV 2 Nettavisen omtalte for en drøy uke siden. I dette brevet fra Forsvarsdepartementet til Stortinget, advares det mot nettopp den løsningen forsvarssjefen nå går inn for.

- Lagt i en skuff
Forsvarssjef Sverre Diesen har på sine drøye ni måneder i sjefsstolen i Forsvaret, satt ned ikke mindre enn fem utvalg, hvorav to innleide konsulentselskaper, som har gjennomgått Program Golf.

Siste rapport ble levert av konsulentselskapet CapGemini, og er av forsvarsledelsen trukket frem som et sterkt argument for å satse på den løsningen forsvarssjef Sverre Diesen har gått inn for. CapGemini-rapporten er sterkt kritisk til Program Golf, og anbefaler en delt it-løsning for Forsvaret.

Mens CapGemini-rapporten har sirkulert i Forsvarsstaben og Forsvarsdepartementet, har Gartner-rapporten, med motsatt konklusjon, i langt mindre grad blitt inkludert i arbeidet med den videre fremdriften i Golf.

Flere kilder TV 2 Nettavisen har snakket med, mener Garner-rapporten bevisst er holdt tilbake ettersom den går imot den it-løsningen forsvarsledelsen ønsker.

- Rapporten ble lagt i en skuff, og er siden blitt liggende der, sier en kilde.

Skal orientere ministeren
Program Golf er en av de viktigste delene av den enorme omstillingen Forsvaret nå gjennomgår. Planen er å få på plass et felles integrert forvaltningssytem for hele Forsvaret. Dette it-systemet vil inkludere programmer for lønn, logistikk, lager, økonomistyring og så videre.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skal ta stilling til den videre veien i dette prosjektet i løpet av en til to måneder.

Overfor TV 2 Nettavisen har forsvarsministeren tidligere uttrykt at hun ønsker å sette seg svært grundig inn i Program Golf før hun tar en endelig beslutning for hvilken løsning hun vil velge.

Økt risiko
Gartner medgir i sin rapport at det ved første øyekast kan virke som som om gjenbruk av Forsvarets eksisterende datasystemer kan være en god og lønnsom idè. Men gjenbruk innebærer økt risiko, advarer Gartner.

- Det er risiko for at kompleksiteten i prosjektet raskt vil komme ut av kontroll, heter det i analysen.

For å holde risikoen på et moderat nivå anbefaler derfor Gartner en løsning hvor enten Forsvarets eksisterende systemer, eller et nytt system blir det dominerende.

Det advares sterkt mot å satse på begge systemene parallelt.

- Prøv å styr unna en løsning med to likeverdige plattformer, er Gartners soleklare konklusjon.

I valget mellom det gamle systemet fra IFS og det nye fra tyske SAP, heller Gartner mot å bruke SAP. Ifølge Gartner er det usikkert hvor mye tilpasningsarbeid satsing på IFs medfører, fordi IFS vil komme med en ny versjon av sin programvare i løpet av 2006. Dersom det gamle IFS-systemet ikke passer med det nye, vil det måtte gjøres store og kostbare endringer også på Forsvarets eksisterende system.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere