RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Statsråd Victor Norman
Statsråd Victor Norman Foto: Berit Almendingen

Advarer mot fett lønnsoppgjør

Et fett lønnsoppgjør kan torpedere nedgangen i arbeidsløsheten neste år, advarer arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman (H).

Norman ser vårens lønnsoppgjøret som den største utfordringen i det kommende året, og retter allerede nå en advarende pekefinger til fagbevegelsen.

Markert bedring

- Det eneste som kan forhindre en nedgang i arbeidsløsheten nå, hvis det ikke skjer noe dramatisk internasjonalt, er et uansvarlig lønnsoppgjør. Unngår vi det, tror jeg folk vil oppleve en markert bedring i arbeidsmarkedet, sier Norman i et nyttårsintervju med NTB.

Arbeidsministeren er svært tilfreds med at de siste ledighetstallene viser nedgang i arbeidsledigheten, og påpeker at alle signaler viser en fortsatt nedgang neste år. Hvor mye tallet skal ned fra dagens drøye 90.000 våger han ikke å spå.

- Jeg har ikke lyst til å tallfeste noe. Det som er klart er at oppgangen i norsk økonomi synes å ha gjort seg gjeldende også i arbeidsmarkedet, sier Norman.

Proff Valla

Han forventer at fagbevegelsen ikke ødelegger for denne utviklingen, når den på nyåret legger sine planer for lønnsoppgjøret.

– Alle organisasjonene, både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, har sagt seg enig i at vi må forhindre at vi får en lønnsutvikling i Norge som er i ubalanse i forhold til utviklingen hos handelspartnerne. Så utgangspunktet er en veldig bred enighet om dette, fastslår Norman.

Norman er ikke redd for at høstens nærkamp med LO-leder Gerd-Liv Valla om midlertidige ansettelser har ødelagt samarbeidsviljen hos fagbevegelsen.

Fagbevegelsen

– Vi har en profesjonell fagbevegelse i Norge. De kan slåss hardt på enkelte områder og samtidig samarbeide på andre. Det er karakteristisk at rett etter kontroversen om midlertidig ansettelser, så hadde vi en usedvanlig god prosess om videreføring av intensjonsavtalen om et inkluderende arbeidsliv, hvor vi kom frem til bred enighet, sier Norman.

At LO før jul nok en gang bevilget 5 millioner til Arbeiderpartiet og 4 millioner til et prosjekt som skal jobbe for å bytte ut Bondevik-regjeringen, synes Norman derimot lite om.

– Jeg synes det er et problem for LO at de i så stor grad er knyttet til et politisk parti. Ønsker LO å ha det på den måten, er det LOs valg. Hadde jeg vært LO hadde jeg valgt noe annet, men dette får LO avgjøre selv, sier Norman.

Ny debatt

Samtidig regner statsråden med at debatten om midlertidige ansettelser blusser opp igjen så snart Arbeidslivslovutvalget (ALLU) kommer med sin innstilling i begynnelsen av februar.

– Det lå i budsjettforliket med Arbeiderpartiet at man skulle be ALLU om å vurdere det forslaget regjeringen hadde fremlagt. Så det er helt klart at det kommer noe fra ALLU både om stillingsvern og mulighet til midlertidige ansettelser, sier Norman.

Norman har generelt store forventninger til den nye arbeidslivsloven, som han håper blir et instrument for å sikre arbeidsplasser.

– Her snakker vi om en lov som skal være grunnloven for norsk arbeidsliv. Den får veldig stor betydning for hver enkelt bedrift og for alle som jobber i Norge. Hvis vi ikke kan få en god offentlig debatt om det temaet, så vil det være sterkt å beklage, sier Norman.

Mer flytting

Arbeidsministeren bruker juleferien til å lade batteriene på hjemmebane i Bergen og Risør etter et år med voldsomt kjør på flere fronter.

En av de første sakene Norman ble pepret for i mediene var vedtaket om å flytte en rekke statlige tilsyn ut av Oslo. Allerede før flyttingen kommer skikkelig i gang på nyåret, varsler Norman at det kan bli aktuelt med mer.

– Ved alle omlegginger av statlig virksomhet skal flytting vurderes. Og det skjer. Det er løpende omorganisering og etablering i staten. Det betyr at det hele tiden er noen som står for tur, sier Norman, og avslører at hardkjør i mediene ikke får ham til å forandre sine politiske planer.

Ikke personlige ambisjoner

– Jeg er opptatt av at vi skal ha en politikk som blir gjennomført, og jeg synes vi ligger veldig godt an, sier Norman, som bedyrer at han ikke har noen personlige ambisjoner i statsrådsstolen.

– Mine personlige ambisjoner ble oppfylt da jeg ble professor i 1975. Regjeringen har ambisjoner om å vinne neste valg. Jeg sitter til jeg går av, humrer Norman.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere