RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot globalt rentesjokk

Sist oppdatert:
Verdensbanken advarer nå mot et globalt rentesjokk, som særlig vil gå utover de fattige landene, dersom dagens lave rentenivå opprettholdes lenge.

Ifølge Verdensbankens nyeste rapport om u-landenes finanser, er verdensøkonomien som helhet er i bra form. I år er det forventet en global vekst på 3,7 prosent i 2004, mot 2,6 prosent året før.

Neste år vil veksten trolig synke til 3,1 prosent, melder NTB.

- Det stemmer at verdensøkonomien går bra, men samtidig ser vi flere tegn til alvorlig ubalanse i økonomien. Disse problemene må vi straks ta fatt i, hvis vi skal unngå en brå korreksjon av rentenivået, sier Verdensbankens sjeføkonom François Bourgignon.

Bankens prognosesjef Hans Timmer påpeker at det lave rentenivået har gitt u-landene en mulighet til å ta opp lån på de internasjonale rentemarkedene. Men før eller senere kan rentene hoppe i været, og da må u-landene passe seg så de ikke blir sittende i fellen.

Samtidig gir Verdensbanken et optimistisk bilde av den økonomiske utviklingen i flere av verdens regioner. I Øst-Asia, Stillehavsregionen, d et fattige Afrika sør for Sahara, Euro-landene og USA ventes det vekst, mens det i Midtøsten og Nord-Afrika ventes at veksten vil falle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere