RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot kataloghaier i juletiden

Sist oppdatert:
Førjulstiden er en aktiv periode for de fleste, og da også kataloghaier og fakturabedragere.

Nå kommer Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon med retningslinjer for næringsdrivende, for å unngå bedragerne.

Her er forholdsreglene:

  • Ha rutiner for hvem i bedriften som skal ha ansvar for kjøp og oppfølging av katalogtjenester og andre liknende produkter. Alle ansatte bør kjenne rutinene, og det er viktig at også vikarene får en innføring.
  • Vær spesielt på vakt når noen ringer med tilbud om katalogtjeneste.
  • Få skriftlig kontrakt, og kontroller avtalevilkårene. Les nøye gjennom alle skjemaer av type bestilling og endring som bedriften mottar.
  • Vær bevisst på hvilke selskaper du inngår avtaler med og betaler til. Du kan sjekke selskapet i Foretaksregisteret for å være på den sikre siden, og kontroller at produktet finnes. Sjekk i tillegg alltid om firmaet står oppført på varslingslisten.

Mange selskaper mottar faktura for en vare eller et endringsskjema for en tjeneste som ikke er bestilt. Da er det et par ting det kan være greit å vite:

  • Returner fakturaen/dokumentet raskest mulig. Skriv på at du ikke har bestilt varen eller tjenesten, og at du ikke har planer om å betale.
  • Behold en kopi av fakturaen du har sendt tilbake. Gjør det samme med eventuelle purringer og inkassovarsel, og be om at bestillingen din dokumenteres.

Har du skrevet under på et dokument, men ikke vært klar over at du har blitt lurt, er det vei ut av vellinga.

Du kan også i dette tilfellet returnere fakturaen, og skrive på at den ikke vil bli betalt og hvorfor. Det samme kan du gjøre med purringer og inkassovarsel. Legg ved kopi av tildligere fakturaer med påskrift.

Det kan være verdt å skrive seg bak øret at inkassoloven forbyr å sende en omstridt faktura til inkasso. Et krav det er tvist om, kan ikke registreres hos kredittopplysningsbyråene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere