RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot norsk kjærlighetsvirus

(TV 2 Nettavisen/CS)
Sist oppdatert:
Ekspertene advarer nå mot et nytt datavirus som kan lamme pc-en din. Og nå kommer viruset på norsk. Får du e-post der du sammenlignes med vakre roser, bør du være forsiktig.

Nå kommer datavirus også med norsk tekst. Et nytt hissig datavirus sprer seg ved hjelp av en lokketekst der mottageren omtales i rosende ordlag.

«Vakre roser jeg sammenligner med deg...» lyder teksten i viruset som nå går rundt på norske pc-er. Skulle du være i tvil er dette et virus.

Antivirusselskapet Symantec har mottatt rapporter om flere infiserte maskiner de siste dagene. Ifølge daglig leder Henrik Vaage er viruset kapabel til å nær lamme datamaskinen din.

- Viruset gjør ganske mye rart faktisk. I første omgang legger det seg inn i systemfolderen på Windows. Deretter setter det i gang med å sende ut tusentalls meldinger, som gjør det vanskelig å benytte maskinen, sier Vaage til TV 2 Nettavisen.

Viruset er en dataorm og har fått navnet «W32.Erkez.B@mm» eller Zafi.B. Ormen sprer seg via e-post og P2P-nettverk (for eksempel Kazaa) ved at brukeren åpner vedlegget som ligger ved. Teksten til tross er ikke viruset av norsk opprinnelse.

- Nei, det er ikke et norsk virus, og det er heller ikke sikkert at nordmenn har vært med på å produsere dette viruset. Vi ser at det er lagt inn tekster både på dansk, svensk, norsk og tysk. Dette gjøres for å skjule for mottaker at e-posten er et datavirus, sier Vaage.

Det er imidlertid svært sjelden at datavirus kommer med norsk tekst. Vaage frykter derfor at flere kan gå på limpinnen og åpne vedlegget.

- Da blir du smittet, sier han.

For det holder ikke å motta e-posten, du må åpne tekstvedlegget for at viruset skal få innpass til maskinen din.

Har du blitt infisert, eller frykter at du har åpnet vedlegg som kan ha inneholdt viruset, så finner du mer informasjon om hvordan du får fjernet det på denne lenken.

Antivirusselskapet Norman sendte mandag ut en advarsel mot det nye viruset, som nå har blitt oppgradert til «høy risiko».

Det er rapportert at ormen forsøker å angripe en del websteder i Ungarn med sikte på å gjøre dem utilgjengelige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere