RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot salg av festetomt

Den nye tomtefesteloven er trådt i kraft, men grunneiere som ikke vil selge bør ikke la seg presse til salg, mener jurister.

Første november trådte den omstridte tomtefesteloven i kraft. Loven slår fast at festerne kan kreve innløsning av festetomten.

Den nye loven legger opp til at festeren kan innløse tomten for 30 ganger festeavgiften eller 40 prosent av markedsverdien. Innløsning kan kun skje hvis det er gått 30 år av festetiden, hvert tiende år etter dette samt når festetiden er over.

Torsdag arrangerte advokatfirmaet Simonsen Føyen et seminar om den nye loven. Advokat Hanne B. Riise-Hanssen rådet grunneiere til ikke å selge festetomter før den nye loven er prøvet for retten.

- I dag er det rettskaos om tomtefesteloven. Stortinget har skapt en så uklar situasjon at det blir opp til domstolen å definere hva den nye loven innebærer, sier Riise-Hanssen.

Kan vente til 2006
Grunneiere har liten sjanse til å trenere eventuelle krav om innløsning, men innløsningsretten trer ikke i kraft før januar 2006. Derfor bør grunneiere som er misfornøyd med innløsningsprisen avvente situasjonen, mener Riise-Hanssen.

- Det er begrenset hvor lenge man kan sitte og vente. Det viktigste er å vurdere om man ønsker 30 ganger festeavgiften eller 40 prosent av markedsverdien. Hvis man får justert festeavgiften så høyt opp som lovlig, kan det ofte gi en høyere pris enn 40 prosent av markedsverdien, sier Riise-Hanssen.

Hun mener også at regelen om fastsettelsen er problematisk.

- Loven legger opp til innløsning basert på faktisk utnyttelse, men potensiell utnyttelse er i en del tilfeller like relevant, mener Riise-Hanssen.

Det er i dag om lag 300 000 festetomter til bolig- eller fritidshus i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere