RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot skattesmell

Sist oppdatert:
Sjekk satsene i det nye skattekortet ditt ekstra nøye, råder ekspertene. Svært mange risikerer dobbel skattesmell neste år.

3,4 millioner skattekort er på vei i posten. Og i år bør du sjekke mer nøye enn normalt, råder ekspertene. Årsaken er at det kraftige fallet i renta vil gjøre det svært viktig å ha justert skattesats foran neste inntektsår.

Har du boliglån, må du sørge for at skattekortet tar høyde for at rentefradraget blir mindre neste år. Ifølge Skattedirektoratet har rentefradragene minsket med hele 44 prosent det siste året.

Mindre fradrag
- Det betyr ikke at du må betale mer i skatt, men at du får mindre fradrag på skatten. Du må betale mer i kroner og øre hver måned i skatt hvis du har boliglån eller andre rentebærende lån, sier forbrukerøkonom Aud-Helen Rasmussen i DnB.

Ifølge Rasmussen kunne du trekke fra 21.700 kroner på et millionslån i fjor. Da lå styringsrenta fra Norges Bank mellom 6,5 og 7 prosent. I dag ligger den på 2,25 prosent.

For 2004 regner skatteetaten skattefradraget til 12.152 kroner. Det betyr 9548 kroner i året, eller 796 kroner i måneden mer i skatt.

Dobbel skattesmell
Rasmussen sier videre at mange risikerer dobbel skattesmell neste år. For ikke bare vil lønna du får utbetalt bli mindre, i tillegg vil sløve forbrukere som ikke endret skattekortet i løpet av året risikere en restskatt til sommeren.

Motsatt fall kan du også ende med å betale for mye skatt neste år. Inngikk du fastrenteavtale i løpet av 2003, og ikke har informert skattemyndighetene om dette, kan endringen fort gi deg tusenvis av kroner i for mye betalt skatt i løpet neste år.

Pass på med fastrente
Bandt du renta til høyere satser enn den flytende renta ligger på nå risikerer du at ligningskontoret tror du nyter godt av lave renter. Dermed vil skattefradraget ditt settes lavere enn hva du virkelig har krav på. Forskjellen vil du imidlertid få igjen ved skatteoppgjøret i 2005.

- Dette er jo en form for tvungen sparing, du får jo pengene igjen, men de 500 kronene hver måned kan være viktig for mange som sliter med en anstrengt økonomi, sier Rasmussen.

Hun legger til at ifølge Sparebankforeningen er hver femte boliglånsavtale en fastrenteavtale, og nesten halvparten av disse bandt lånet sitt i løpet av 2003.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere