RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot tysterkultur

Sist oppdatert:
Granskingsutvalget som skal avsløre korrupsjon i Forsvaret vil lage en hjemmeside der forsvarsansatte og andre kan tipse om snusk. Stortingsrepresentant Signe Øye (Ap) er redd det vil skape en tysterkultur.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Eriksen nedsatte i slutten av november et granskingsutvalg som skal se på konsulentbruken i Forsvaret, og avdekke om det foregår snusk og økonomisk kriminalitet.

Utvalget ledes av sorenskriver i Sør-Østerdal Nils Dalseide.

Til TV 2 Nettavisen forteller Dalseide at han i sin gransking av uregelmessigheter i Forsvaret, blant annet ønsker å opprette en hjemmeside med mulighet både for forsvarsansatte og andre om å komme med tips - både om forhold som kan være straffbare og som kan være i strid med Forsvarets etiske retningslinjer.

- Vi kommer til å legge ut en epost-adresse som folk kan henvende seg til, sier Dalseide til TV 2 Nettavisen.

- Finn andre metoder
Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne Signe Øye er svært skeptisk til Dalseides planer. Hun er redd dette tiltaket vil skape dårlige forhold i Forsvaret.

- Jeg trodde de skulle jobbe på en annen måte, og må si at jeg er overrasket over dette. De kan ikke tro at de finner ut av dette ved at man tyster på hverandre, sier Øye til TV 2 Nettavisen.

Øye mener Dalseide må finne andre arbeidsmetoder.

- Når vi setter ned et granskingsutvalg må det finnes andre måter å jobbe på enn dette. Jeg har liten sans for at man skal tipse på kameraten sin. Jeg trodde de skulle gå tilverks på en annen måte, sier Øye.

Høyre-støtte
Men i Høyre har pipen en helt annen lyd. Tidligere utenriksminister og nå medlem av forsvarskomiteen på Stortinget, Jan Petersen, er ikke negativ til Dalseides planer om en hjemmeside.

Petersen stiller seg uforstående til Øyes kritikk av Dalseides arbeidsmetoder.

- Jeg har ingen bemerkninger til at han gjør det. Han må få gjennomføre granskingen på den måten han synes er riktig, og få full backing på det.

Heller ikke hos Offisersforbundet vekker Dalseides arbeidsmetoder negative følelser - tvert i mot.

- Jeg ser ikke på det som tysting. Det dreier seg om varsling, og det har vi plikt til, sier nesteleder Trond Jørgensen.

Kan bli utvidet
Etter at TV 2 Nettavisen fredag kunne avsløre at en av Sverre Diesens nærmeste medarbeidere tidligere har vært innleid som konsulent med millionlønn, for deretter å gå tilbake til Forsvaret som ansatt, er det ikke utenkelig at granskingsutvalgets mandat vil bli utvidet.

Dalseide og hans kommende kolleger, som vil måtte ha sikretsklarering og ingen tidligere befatning med Forsvaret, skulle i utgangspunktet kun granske Forsvarets IKT-kontrakter. Men Dalseide er ikke fremmed for å utvide granskingen.

- Grunnlaget for granskingen er IKT, men dersom det skulle dukke opp kritikkverdige forhold innenfor andre områder vil vi gjøre forsvarsministeren oppmerksom på dette. Så er det opp til statsråden om hun ønsker å utvide mandatet, sier Dalseide til TV 2 Nettavisen.

Statssekretær Espen Barth-Eide sier til TV 2 Nettavisen at Forsvarsdepartementet uansett vil til bunns i konsultenbruken, ikke bare gjennom Dalseide-utvalget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere