RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aker Kværner inngikk forlik

Etter flere mislykkede forhandlinger er Aker Kværner blitt enig med Equatorial om et forlik i striden om et mislykket gruveprosjekt i USA.

Forliket innebærer at Kværner skal betale det det australske selskapet 101 millioner dollar, eller om lag 700 millioner norske kroner. Det melder NTB.

I fjor sommer ble Aker Kværners amerikanske datterselskap dømt av en domstol i Nevada til å betale Equatorial 1,2 milliarder kroner for tap de hadde på gruveprosjektet Tonopah i Nevada. Aker Kværner sto bak lønnsomhetsberegningene.

Aker Kværner ville anke dommen til en høyere rettsinstans, men domstolen krevde i tilfelle at selskapet måtte stille en bankgaranti som tilsvarer det idømte beløpet.

Forsikring
Aker Kværner og Equatorial har flere ganger vært i forhandlinger for å komme fram til et forlik. Lørdag ble det klart at partene var blitt enige, og forliket innebærer at Aker Kværner skal betale 101 millioner dollar til sin motpart i saken.

I en pressemelding fra Aker Kværner heter det at 75 millioner dollar av forliksbeløpet blir betalt gjennom en forsikring som dekker selskapet i slike saker. I så fall må selskapet betale Equatorial 26 millioner dollar, eller om lag 175 millioner norske kroner.

Striden med Equatorial er en av mange rettstvister som Aker Kværner har gående. De fleste stammer fra tiden før 2001, og selskapet arbeider for å løse sakene uten unødvendige kostnader. I fjerde kvartal i fjor ble nesten 15 slike tvister løst uten betydelige økonomiske tap for selskapet, går det fram av pressemeldingen fra selskapet.

Selger eiendom
Parallelt med arbeidet for å løse de pågående rettstvistene har selskapet forsøkt å frigjøre kapital ved å selge og tilbakeleie eiendommer i Sverige, Norge og USA. Disse transaksjonene vil gi en regnskapsmessig gevinst på 55 millioner kroner i første kvartal i 2004.

Når aller transaksjonene er gjennomført, vil de til sammen gi en gevinst på 375 millioner kroner. Med en utbetaling på 175 millioner kroner til Equatorial, skulle Aker Kværner da sitte igjen med en gevinst på 200 millioner kroner, går det fram av pressemeldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere