RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alkoholprisen kan bli sendt til himmels

Foto: Scanpix (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Rapport avslører prisene på øl, vin og brennevin.

Er du glad i brennevin og øl får du håpe finansminister Sigbjørn Johnsen ikke legger merke til en ny SSB-studie ,frigitt tirsdag 5. februar, om betydningen av endringer i særavgiftene på nevnte nytelser.

Vinelskere kan ta det mye mer med ro.

Mest mulig avgift - størst inntekt?
For i den ferske SSB-rapporten, som allerede er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet International Tax and Public Finance, kommer det frem at dersom regjeringens mål er å få inn mest mulig inntekter til staten, såkalt provenymaksimering, så kan særavgiften på brennevin og øl skrus kraftig opp.

Når det gjelder vin går det en grense for hvor mye Johnsen kan presse opp prisen før staten begynner å tape penger.

Det er en av konklusjonene i rapporten "Særavgifter grensehandel og modellen KONSUM-G" som SSB publiserte tirsdag.

- Høye norske priser på for eksempel alkoholvarer medfører en skattelekkasje i form av omfattende grensehandel, tax-free handel og til dels også smugling. Beregningsmodellen vår viser hvilke effekter endringer i særavgiftene har
på statens totale avgiftsinntekter, eller avgiftsproveny om du vil, forteller SSB-forsker og den ene av to medforfattere Odd Erik Nygård til Nettavisen NA24.

Effekten av avgiftsendringer på statens totalinntekt
Dersom en avgift økes, øker også omfanget av skattelekkasjen gjennom økt grensehandel og smugling. Omvendt, når avgiftene synker vil nordmenn flytte noe av forbruket over til det hjemlige avgiftsbelagte markedet og skattelekkasjen vil reduseres.

Sammen med forskerkollega i SBB Jørgen Aasness har Nygård beregnet provenykurver.

- Dette er kurver som viser sammenhengen mellom proveny og avgiftsnivå. Vi viser at det for enkelte grensehandelsutsatte varer er slik at provenyet øker med avgiftssatsen opp til et visst nivå, for deretter å avta. Med andre ord finnes det en provenymaksimerende avgiftssats, eller en maksimum avgiftssats. Setter staten avgiften høyere enn dette taper den penger, eller proveny, sier Nygård.

Modellen viser at de faktiske avgiftsratene på alle varene er lavere enn disse provenymaksimerende avgiftssatsene. Sagt med andre ord: regjeringen kan skru opp avgiftene til dels kraftig og samtidig få inn mere penger. Skattelekkasjen via grensehandel og smugling er ikke stor nok til å veie opp for økte inntekter gjennom lovlig salg.

- Dermed vil en økning i for eksempel avgiftssatsen på brennevin eller vin gi økte avgiftsinntekter.

Tallene for delprovenyet til brennevin og vin, provenyet staten får inn fra det godet som får endret avgift, finner Nygård og Aasness at delprovenyet til brennevin og vin øker opp til et visst punkt, for så å avta.

- Setter vi avgiften høyere enn dette punktet, vil statens inntekter fra godet gå ned, sier Nygård.

For vin nås den maksimerende avgiftssatsen tidligere.

- Dette er knyttet til den lavere tallverdien for priseelastisitene, eller prisfølsomheten, til vin sammenlignet med brennevin. For øl ser vi at vi ikke finner noe maksimerende avgiftsnivå, noe som ikke er så overraskende fordi prisfølsomheten for øl er lav sammenlignet med de to andre godene, sier Nygård.

Maks avgiftssats på vin - ikke på øl og brennevin
Når de to forskerne ser på helheten, effekten på det totale provenyet fra alle indirekte skatter i økonomien, blir resultatet et annet.

- Når vi ser på hvordan totalprovenyet endrer seg når vi endrer henholdsvis avgiften på brennevin, vin og øl blir konklusjonen at for brennevin forsvinner den provenymaksimerende avgiften. Årsaken til dette er at vi nå tar hensyn til at konsumentene flytter noe av konsumet sitt over til andre varer som også er høyt skattlagt. For vin ser vi at vi fortsatt får en maksimerende avgift, sier Nygård.

Det er heller ikke her noen maksimerende avgift for øl.

I mer klartekst betyr funnene til de to SSB-forskerne at regjeringen kan, dersom målet er maksimum proveny, jekke kraftig opp avgiftene på øl og brennevin. Men ikke fullt så mye på vin.

Tabellen under viser effekten av avgiftsenderinger på statens totalproveny:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere