RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anbefaler 5,5 prosent rente

Sist oppdatert:
Økonomer ved Norges Handelshøyskole anbefaler regjeringen å legge seg på en pengepolitikk der renten havner på rundt 5,5 prosent i løpet av 2004.

Professorene Jan Tore Klovland og Guttorm Schjeldrup samt førsteamanuensis Øystein Thøgersen ved Senter for Internasjonal Økonomi og Skipsfart ved NHH, er alle tre enige om at styringsrenten fra Norges Bank skal opp i løpet av neste år.

Usedvanlig agressiv

De tre økonomene mener pengepolitikken har vært usedvanlig aggressiv våren 2003, og at totalsituasjonen i norsk økonomi gjør at det er lov å lure på om dette har gått for langt.

"Vår prediksjon er derfor at pengepolitikken igjen bør sørge for en rente som kommer noe nærmere et normalnivå på anslagsvis 5,5 prosent i løpet av året som kommer" heter det i presentasjonen i Klovland, Scheldrup og Thøgersen la frem på et seminar torsdag.

Norges Bank for sen til å snu

Foredragsholderne kritiserer Norges Bank på tre punkter. De mener for det første at banken var for sen til å reagere på de svekkede internasjonale utsiktene etter terrorangrepene i USA 11.september 2001.

Videre hevet Norges Bank sommeren 2002 renten ettersom det ble høyere lønnsvekst enn ventet, og dette var ifølge økonomene ikke sett i forhold til høy kronekurs og den store rentedifferansen til utlandet.

Dessuten var Norges Bank for sen til å innkalkulere den høye kronekursen og svak konjunktur i Norge og i utlandet høsten 2003. Allerede våren 2002 kunne styringsrenten blitt satt ned, ikke så sent som i desember 2002, mener de tre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere