RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Anker i dørvakt-strid

Sist oppdatert:
I over ett år har tre oppsagte dørvakter kivet med Zachariasbryggen Restauranter om sine arbeidsplasser. Nå anker de saken sin til lagmannsretten.

De tre dørvaktene ble oppsagt i mars i 2004, etter at dørvaktoppgaven ble satt ut til Securitas. De tre fikk tilbud om å bli følge med over i vaktselskapet, men takket nei. Dørvaktene mener vaktselskapet tilbød dårligere lønns- og arbeidsforhold enn kontrakten med Zachariasbryggen. Dessuten mener de at dørvaktfunksjonen ikke uten videre kan settes ut til andre selskap.

Bergen Tingrett behandlet saken i mai i år, der to av tre dommere ga arbeidsgiveren medhold i at oppsigelsene av dørvaktene var lovlige. Nå anker dørvaktene saken videre til lagmannsretten, skriver fagforenings bladet Hotell- og restaurantarbeideren på sine nettsider.

I mellomtiden fortsetter de tre dørvaktene i sine stillinger.

Kjerneoppgaver
Stridens kjerne handler om hvorvidt dørvaktoppgaven er en del av den ”ordinære driften” til Zachariasbryggen. Den ordinære driften kan kun settes ut til eksterne dersom dette er økonomisk nødvendig for å kunne fortsette driften.

- Innenfor vår bransje mener vi at ordensvaktfunksjonen, på linje med kjøkkenfunksjonen og andre nødvendige funksjoner, er en del av den ordinære driften, sier distriktssekretær Reidar Stormark i Bergen Hotell- og restaurantarbeiderforbud til TV 2 Nettavisen.

Det er konserndirektør Kåre Bottolfsen i Zachariasbryggen Restauranter ikke enig i.

- Vi lever av å selge mat og drikke. Securitas lever av å selge sikkerhet. Det er ganske nærliggende å anta at dørvakttjenester ikke er en del av vår ordinære drift, mener han.

Håper på avklaring
Konserndirektøren ser frem til å få en endelig avklaring i saken, som har versert I godt over et år.

- Vi tar anken til etterretning. Jeg håper at saken kommer opp så raskt som mulig slik at vi kan få en avklaring. Jeg er glad for at tingretten har tatt våre argumenter til etterretning og håper dommen vil bli opprettholdt i lagmannsretten, sier Bottolfsen.

- Dårligere jobb
Reidar Stormark i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet mener at innleide vaktselskaper kan gjøre en dårligere jobb enn fast ansatte dørvakter.

- Rene vaktselskaper som kommer inn utenfra vil kunne utføre arbeidet dårligere, fordi de kan ha ulikt personale som ikke kjenner stedet. Det handler blant annet om å kjenne igjen gjester og om å ivareta brannsikkerhet, mener distriktssekretæren.

- Dette faller på sin egen urimelighet. Securitas er en profesjonell aktør som leverer sikkerhet til mange forskjellige bransjer, og de har levert utmerkede tjenester til oss, parerer Kåre Bottolfsen.

Det er ennå ikke fastsatt en dato for når anken skal behandles av lagmannsretten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere