RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åpner for åtte i Russland

Foto: Gorm Kallestad (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Russiske veterinærmyndigheter har signalisert til russiske lakseimportører at de kun vil godkjenne åtte norske laksebedrifter.

Årsaken til dette skal være at veterinærmyndighetene ønsker å fokusere på mattrygghet.

NA24 - din næringslivsavis

Åpner for åtte bedrifter
Russiske veterinærmyndigheter har signalisert til russiske lakseimportører at veterinærmyndighetene kun vil godkjenne cirka åtte norske laksebedrifter for eksport av laks til Russland, ifølge Fiskaren.

De russiske myndighetene har et ønske om å gi klarsignal kun for de største lakseselskapene. Med dette menes de som har hånd om hele verdikjeden fra smolt til eksport. Russerne ønsker nemlig at dette ikke skal skje gjennom flere ledd. Argumentet er at flere ledd svekker mattryggheten, sier en kilde til Fiskaren.

Sliter med godkjenning
Etter at importforbudet fra russiske myndigheter ble opphevet i mai sliter de norske produsentene med å få godkjenning for å eksportere fersk fisk.

Per dags dato er det to Pan fish-anlegg som har fått tillatelse til å eksportere fersk fisk til Russland.

Strenge restriksjoner
Russland var vårt viktigste enkeltland for fiskeeksport i fjor. I fjor var totaleksporten av laks og ørret på 600.000 tonn fra Norge. Av dette gikk hele 83.000 tonn til Russland.

Men nå har markedet vært så og si lukket siden forbudet inntrådte ved nyttår. Årsaken til forbudet var at russerne hevder at de i fjor høst fant for høye verdier av tungmetallene bly og kadmium i norsk oppdrettslaks. I vår ble imidlertid forbudet opphevet, men med strenge restriksjoner.

Mattilsynet sendte i vår en liste på 41 norske lakseanlegg som ønsker å få besøk fra russiske veterinærmyndigheter for å få godkjenning for å eksportere laks.

Men så langt ligger det altså an til at seks anlegg får besøk i første omgang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere