RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arbeidsledigheten i været for innvandrere

Sist oppdatert:
Mange står uten jobb som følge av finanskrisa. Innvandrere er spesielt utsatt.

Onsdag presenterte Statistisk Sentralbyrå ferske tall over arbeidsledigheten blant innvandrere bosatt i Norge.

Tredobling
Over 17.000 innvandrere var registrert ledige i 1. kvartal 2009. Det er 7000 flere enn i 1. kvartal i fjor. Innvandrere fra EU-landene i Øst-Europa hadde størst prosentvis økning med hele 5,9.

Den samlede registrerte arbeidsledigheten blant innvandrere gikk opp fra 4,4 prosent i februar 2008 til 6,6 prosent i februar 2009. Til sammenligning viser tallene for resten av befolkningen en økning fra 1,4 til 2,2 prosent.

- Statistikken viser at ledigheten blant innvandrere er tre ganger så høy som i resten av befolkningen, men det har den vært i lang tid. Så innvandrere blir ikke påvirket mer av konjunkturomslaget enn befolkningen for øvrig, sier Hadia Tajik, politisk rådgiver i Arbeids- og Inkluderingsdepartementet til Nettavisen, sier Hadia Tajik, politisk rådgiver i Arbeids- og Inkluderingsdepartementet til Nettavisen.

Men departementet beroliges ikke av tallenes tilstand.

- At øknigen er proporsjonell med tidligere tall betyr ikke at vi ikke anerkjenner dette som et problem. Personer med innvandringsbakgrunn er høyt prioritert i NAV sammen med ungdommer og langtidsledige, sier Tajik.

Spesielle bransjer
Den sterke økningen i ledigheten blant innvandrere fra EU-land i Øst-Europa ga en andel arbeidsledige på 8,2 prosent for denne gruppen i 1. kvartal i år. Dermed har de den nest høyeste ledigheten blant innvandrere.

- At økningen i arbeidsledighet forekommer spesielt hos menn som jobber i bygg- og anleggsvirksomhet og eksportnæring er ikke overraskende, da det er nettopp disse arbeidsplassene som lider spesielt av den økonomiske nedgangsperioden, sier Tajik.

Afrikanske innvandrere har fortsatt høyest ledighet, med 12,1 prosent. Ellers er det 7,4 prosent ledige blant innvandrere fra Asia, 7 prosent blant østeuropeere utenom EU og 6,1 blant dem fra Sør- og Mellom-Amerika. Innvandrere fra Vest-Europa og Norden befinner seg fortsatt i et lavere sjikt, med henholdsvis 3,5 og 2,8 prosent ledige.

- I et europeisk perspektiv går det veldig bra her i Norge. Arbeidsledigheten blant innvandrere her til lands er lavere enn den generelle arbeidsledigheten jevnt over i EU, sier Tajik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere