RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Årets vinnere og tapere

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Hovedindeksen på Oslo Børs steg nesten 50 prosent i 2003, og de aller fleste selskapene endte året i blått. Sjekk vinnerne og taperne.

Oslo Børs endte aksjeåret 2003 med en indeks på 170,97 poeng, mot 115,21 poeng i 2002. Av de 180 selskapene som er notert, har året sluttet i pluss for de aller fleste.

- Rundt ni av ti selskaper på Oslo Børs har steget i 2003, opplyser pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til TV 2 Nettavisen.

Best de siste seks månedene

Veksten på Oslo Børs kom spesielt i halvår nummer to. Siden slutten av juni 2003 har børsen steget med 28 prosent. I løpet av årets siste tre måneder gikk indeksen opp nesten 20 prosent.

Olsen kan fortelle at året startet dårlig, men at oppturen kom etter februar. Oslo Børs hadde 2,2 milliarder kroner omsetning hver dag året sett under ett. Men bare regnet fra slutten av juni, lå omsetningen på 2,6 milliarder i snitt per dag.

Godt IT-år

Årets desiderte vinner er CanArgo Energy Corporation. Selskapet har steget hele 925 prosent på børsen siden årsskiftet 2002/2003. CanArgo er et energiselskap som blant annet opererer i Georgia og Ukraina.

Som en god nummer to kommer IT-selskapet Nordic VLSI. Aksjekursen har økt med 733,33 prosent, til tross for signaler om kapitalbehov.

Ikke overraskende er det mange IT-relaterte selskaper på vinnerlisten. Etter nesten to år med nedtur, gikk IT-indeksen opp omtrent 90 prosent i 2003.

Godt år for Fredriksen

For tank-milliardær John Fredriksen har 2003 vært et særdeles innbringende år. Frontline, der Fredriksen er hovedaksjonær, har lagt på seg hele 191 prosent. Det er stort sett de høye tankratene og høy etterspørsel etter oljefrakt som har drevet selskapet i været.

Gassrederiet Golar LNG, som Fredriksen også eier, er ikke langt bak, med en oppgang på 128 prosent.

Aker Kværner, Norsk Hydro og Statoil har også hatt et formidabelt børsår. Aker Kværner steg 56 prosent, mens de to andre selskapene gikk opp mellom 29 og 33 prosent.

Dårlig for vanskeligstilte selskaper

Noral har lenge ligget an til å få jumboplassen, og endte med en nedgang på 90 prosent. Sjømat-selskapet PanFish er ikke langt etter, med et tap på 83 prosent.

- Felles for de fleste selskapene som gikk ned i 2003, var at de ikke hadde kassa full av penger. De hadde en hardt prøvet økonomi, slik som PanFish, sier Olsen.

Usikkerhet ga nedgang

Blant de store selskapene var det bare Tomra som gikk på en smell i året som gikk. Selskapet har hatt en svekkelse i aksjekursen på nesten 11 prosent, og dette skyldes i stor grad usikkerheten rundt panteordningen i Tyskland.

Også ferske Norwegian er på taperlisten, med en nedgang på nesten 10 prosent siden børsintroduksjonen 18. desember 2003.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere