RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Både strøm og olje stiger i pris

Både strøm, parafin og fyringsolje stiger kraftig i pris, og det kan gå mot en dyr fyringsvinter for de fleste av oss.

Pellets og gass kan bli redningen for den som vil forsøke å knappe ned på brenselsutgiftene den kommende vinteren. Energirapporten som kommer 25. august, vil fortelle oss at lite er som før og at det nok en gang er tid for en endring av energivanene våre.

Rådyr strøm
Strømmen har holdt seg på et høyt nivå i hele 2004, og fra månedsskiftet august/september setter så godt som alle strømleverandørene i Norge prisen opp. Årsaken er at forbruket ventes å øke, samtidig som de norske vannmagasinene mangler 15-16 TWh i forhold til en normalsituasjon.

I år har den gjennomsnittlige strømprisen på den nordiske elbørsen Nord Pool for juni og juli vært høyere enn den var i januar og februar. Dette forteller om en helt unormal situasjon.

At strøm er blitt svinedyrt forteller juliprisen i år som på elbørsen som var 25,3 øre, mens den i juli 2000 var 4,9 øre.

Mild høst?
- Det som kan forhindre at strømprisen bare stiger og stiger er en mild og fuktig september og oktober, sier informasjonssjef Kjell Stamgård i Hafslund til NTB.

Han viser til at spotprisen nå nærmer seg 30 øre, og at strømleverandørene er nødt til å følge etter.

Med nettleie, moms og forbruksavgift må vi belage oss på en pris per kilowattime på godt over 1 krone i vinter.

Stamgård er også usikker på hvilket utslag det vil gi at oljeprisen har steget så voldsomt. Det gir en ny situasjon i forhold til krisevinteren 2002/2003 og den siste vinteren, da folk som hadde muligheten gikk fra strøm til olje.

Han fastslår også at forbruket av strøm så langt i år er gått opp, etter en periode med stor strømsparing blant folk.

- Hvor høy strømprisen kan bli i vinter, tør jeg ikke si noe om. Vi må importere mye strøm, og importprisene vil spille inn, sier Stamgård.

Dyr olje
Fyringsolje og parafin er nå på det høyeste nivået som har vært registrert om sommeren noen gang. Fyringsolje koster i overkant av 5 kroner per liter med moms (basert på kjøp av 4.000 liter) og parafin ligger noe over 6 kroner per liter, ifølge tall NTB har fått fra Statoil. Prisen for parafin ligger enda noe høyere for kjøp av rundt 600 liter, som er det mest vanlige for husholdningene.

Pressetalsmann Knut Hansen i Statoil sier til NTB at prisoppgangen er på 70-80 øre siden i fjor på denne tida, og det har vært en prisoppgang på 40 øre siden mai.

Hansen vil nødig spå om prisutviklingen på olje og parafin fremover mot vinteren. Mange forventer fortsatt prisstigning på oljeprodukter, som en følge av politisk uro og et stigende forbruk.

Smarte grep
Noen smarte grep kan alle gjøre før vinteren. ENØK-sentrene over hele landet tilbyr en kur mot høye strømregninger og andre energiutgifter. Mange råd er gratis. Senk temperaturen 1 grad, og du sparer 400 kroner, installer sparedusj og spar 1.400 kroner, tett vinduene og spar 60 kroner per vindu er noen av de enkle rådene alle kan gjennomføre.

Bedre isolasjon mot loft eller tak kan være et annet, godt råd - som koster litt mer. Varmepumper gir god effekt. Du får tre ganger mer energi tilbake enn den energien varmepumpen forsynes med.

Den som har tilgang til egen ved kan spare betydelig på vinterens fyringsutgifter. Men ved skal være helt tørr dersom den skal gi god effekt, og det er for sent å starte hogsten av ved til kommende vinter nå. Ved kan være dyr i innkjøp, i alle fall dersom den kjøpes på bensinstasjonen. I fjor kostet en 40-liters sekk 75 kroner. Det gir en kilowattime-pris på 229 øre. Ved kjøpt direkte hos bonden for 1.500 kroner per favn (2,4 kubikkmeter) gir derimot en gunstig kilowattime-pris på 83 øre. Og ingenting er som vedvarme!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere