RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bankbytte kan bli billigere

Sist oppdatert:
Konkurransedirektør Knut Eggum Johansen vil at det skal bli langt billigere å bytte bank, og foreslår å redusere det forhatte tinglysingsgebyret til 400 kroner.

I dag må du betale et tingslysningsgebyr på intet mindre enn 2.112 kroner dersom du ønsker å flytte boliglånet ditt fra en bank til en annen. Gebyret ble nylig økt fra 1.850 kroner.

Hindrer konkurranse
Konkurransetilsynet mener det skyhøye gebyret til staten er en av de viktigste årsakene til at konkurransen om de norske lånekundene er for liten, og foreslår å kutte gebyret til 400 kroner.

- Ved å redusere tingslysningsgebyret på boliglån til rundt 400 kroner vil det bli bedre konkurranse om lån til privatkunder. Med dagens høye gebyr lønner det seg ofte ikke å skifte bank, og Konkurransetilsynet ber derfor Justis- og politidepartementet vurdere størrelsen på gebyret, sier konkurransedirektør Knut Eggum Johansen.

Nylig ble det kjent at Norges største bank, DnB NOR, går så det griner til tross for den lave renta. Det indikerer at fortjenestemarginene i banknæringen er høyere enn de burde være.

TV 2 Nettavisen skrev i går at flere nye aktører ventes å melde seg på i kampen om de norske lånekundene, og nå kan de altså få en lenge etterlengtet håndsrekning fra norske myndigheter.

Ulønnsomt med små renteforskjeller
- Beregninger Konkurransetilsynet har utført viser at med et lån på en million kroner må renten i en annen bank være minst 0,21 prosentpoeng lavere for at det skal lønne seg å bytte bank. For kunder med mindre lån, vil det stort sett ikke lønne seg å bytte bank med et så høyt gebyr for tinglysning, fastslår konkurransedirektøren, og fortsetter:

- På bakgrunn av dette mener Konkurransetilsynet at størrelsen på tinglysningsgebyret kun bør dekke kostnadene ved å utføre tjenesten. Dette ville medført at gebyret hadde kostet mellom 300 og 400 kroner, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere