RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix (Illustrasjonsfoto)

Barnehagene har blitt billigere

Sist oppdatert:
Både kommunene og de fleste private overholder nå reglene for maksimalpriser i barnehager.

Med få unntak blir den nye maksimalsatsen på 2.750 kroner overholdt i barnehagene, konkluderer Statistisk sentralbyrå etter å ha gått gjennom tallene fra kommunale og private barnehager.

Det er likevel slik at kommunale barnehager i større grad enn private oppfyller kravene i forskriften.

Maksimalsatsen er bestemt gjennom forskriften om foreldrebetaling i barnehager som trådte i kraft 1. mai 2004. Foreldrebetalingen for et ordinært heldagstilbud i barnehage skal ikke settes høyere enn 2.750 kroner i måneden. På årsbasis skal den ordinære prisen ikke overskride 30.250 kroner, men kostpenger kan kreves i tillegg. Dessuten skal husholdninger med to barn i barnehage tilbys minimum 30 prosent søskenmoderasjon.

Alle de kommunale barnehagene i undersøkelsen overholder maksimalprisen.

På årsbasis var den gjennomsnittlig høyeste prisen i de ulike kommunene 30.300 kroner, inkludert kostpenger. Sammenlignet med august i fjor er dette en nedgang på vel 8 prosent.

Samtlige kommunale barnehager i utvalget har søskenmoderasjon. Gjennomsnittlig moderasjonssats har imidlertid gått ned siden i fjor, noe som gjør at husholdninger med to barn i barnehage har fått en relativt sett mindre prisreduksjon enn husholdninger med ett barn i barnehage.

For de private barnehagene er prisreduksjonen 17 prosent, og gjennomsnittlig årlig foreldrebetaling i private barnehager er på om lag 31.000 kroner, inkludert kostpenger.

Søskenmoderasjon har blitt praksis i de fleste private barnehager etter at barnehageforskriften trådte i kraft. Per august hadde likevel noen private barnhager til gode å innfri minimumskravet på 30 prosent, ifølge SSB.

- I all hovedsak kan vi konkludere med at både kommunale og private barnehager oppfyller kravene i barnehageforskriften. Det finnes imidlertid unntak, og antallet som ikke oppfyller kravene er større for private enn kommunale barnehager, konkluderes det i meldingen fra SSB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere