RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Barnevik drittlei av Sverige

Mannen bak tidenes pensjonsskandale i Norden, tidligere ABB-sjef Percy Barnevik, er gått lei av Folkhemmet. De siste 18 månedene har han solgt unna bøker og andre private eiendeler for en halv milliard.

13. februar 2002 sprang pensjonsbomben: Percy Barnevik, som gikk av som sjef for det svensk-sveitsiske industrikonglomeratet ABB i 1996, hadde sikret seg en pensjonsavtale verdt 900 millioner svenske kroner.

Heksejakt

Saken første til en heksejakt på en av Sveriges mest respekterte næringslivstopper. Bråket endte med at Barnevik måtte betale tilbake 550 av de 900 millionene til sin tidligere arbeidsgiver.

Nå viser det seg at pensjonsskandalen har kostet mer enn personlig prestisje. Barnevik har kvittet seg med store deler av sine svenske eiendeler etter at pensjonsbomben brast. Avisa Dagens Industri avslører fredag at Barnevik har solgt unna jordisk gods for en halv milliard svenske kroner de siste 18 månedene.

- Percy var en jaget mann, og det er ikke rart at han ville trekke seg tilbake. Han hadde vel ganske enkelt gått lei av Sverige etter all oppstanden, sier en av Barneviks tidligere kompanjonger, Bengt Arrestad.

Fet boksamling

Barnevik hevet rundt 1,5 milliarder kroner i lønn og andre godtgjørelser i løpet av de 20 årene han jobbet i ABB. En stor del av pengene brukte han på å kjøpe bøker. Eksperter har anslått verdien av boksamlingen på over 10.000 bind til flere hundre millioner kroner.

Nå skal store deler av boksamlingen være solgt. I månedsskiftet maj/juni 2002 solgte Percu Barnevik blant annet en historisk boksamling på det fasjonable auksjonshuset Sotheby’s i London for 60 millioner kroner.

Den tidligere ABB-sjefen har også solgt unna mesteparten av sine aksjer i svenske selskaper. Disse aksjesalgene har innbrakt cirka 450 millioner svenske kroner. Barnevik har også solgt sin fasjonable villa på Södermalm i Stockholm for 20 millioner.

Rådgiver for Mbeki

Ifølge kilder som står Barnevik nær, bruker arbeidsnarkomanen langt mer tid på familien enn tidligere. I tillegg har han beholdt styrevervene i industrikjempene General Motors og Astra Zeneca.

Barnevik har også engasjert seg i flere bistandsprosjekter i India, og opptrer som personlig rådgiver for blant annet president Thabo Mbeki i Sør-Afrika.

Den tidligere ABB-sjefen har avslått DIs forespørsler om å kommentere opplysningene i artikkelen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere