RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bedre jobbmarked for unge

Ungdom som begynner på høyere utdanning nå, kan se lyst på fremtiden. Det blir nemlig mye lettere å få jobb etter 2010 enn det er i dag, mener Aetat.

Årsaken til bedringen er at eldrebølgen forsterker seg etter 2010, og dermed blir det bedre plass til nyutdannede på arbeidsmarkedet.

Trenger sykepleiere
- Spesielt blir behovet for sykepleiere, IT-folk og ingeniører stort i årene fremover, sier analysedirektør Stein Langeland i Aetat til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

Helsesektoren har det siste året hatt høyere ledighet enn normalt, særlig blant de med lavest utdannelse. Men etter hvert som antallet eldre øker, blir det behov for flere helsearbeidere.

Tekno også en vinner
For teknologiske fag er det et klart økende behov for arbeidskraft, fordi altfor få studerer realfag.

- Innen juss og økonomi er også valgmulighetene store. Og de som begynner på lærerutdanning i dag vil lettere få jobb om fem år. Da har en stor andel av dagens lærere gått av med pensjon, sier Langeland.

De økonomiske oppgangstidene bidrar til å forbedre arbeidsmarkedet for flere grupper.

- Innen bygg- og anlegg ser det lysere ut, og i industrien er det bedring, sier han.

Fortsatt tungt
Langeland anbefaler de unge til å lytte til hjertet når de velger utdanning.

- Velg karriere ut fra interesse, motivasjon og talent. Ikke tenk på trender eller hvordan jobbmulighetene er i øyeblikket. Arbeidsmarkedet svinger hele tiden, så det er et sjansespill å velge utdanning etter hvordan mulighetene er akkurat nå.

Det viktigste for å unngå ledighet er å fullføre en utdannelse. Ledigheten er dobbelt så høy bøant ufaglærte som dem med utdannelse.

Men ikke alle studenter har grunn til å juble.

- For samfunnsvitere har tilgangen på jobber innen offentlig sektor gått ned. Vi vil ikke ha den samme veksten i sysselsetting her som i andre sektorer i årene fremover, mener Stein Langeland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere