RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bedrifts-Norge mangler 900 kvinner

Norske allmenne aksjeselskaper mangler 899 kvinner i styrerommene for å nå regjeringens krav om 40 prosent kvinneandel.

Ifølge nye tall fra analysebyrået Lindorff Decision, er det i dag 8,9 prosent kvinner i styrene til norske ASA. Av 2889 styremedlemmer, er 257 kvinner. Innen utgangen av 2005 må tallet på kvinnelige styremedlemmer være 1156, hvis selskapene skal unngå et lovpålegg om 40 prosent kvinneandel i styrerommene.

- Ifølge statistikken er det de største selskapene som har den høyeste kvinneandelen. Hele en av fem styremedlemmer i allmenne selskaper som omsetter for mer enn en milliard kroner, er kvinner. De som omsetter for mindre enn 50 millioner kroner har til gjengjeld rundt seks prosent kvinner i styrene, sier Tore Andresen, administrerende direktør i Lindorff Decision.

Ifølge Sigrun Vågeng, som er direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, er andelen blant ASA-ene som er NHO-medlemmer langt høyere enn for gjennomsnittet.

- Drøyt 80 allmenne aksjeselskaper er medlemmer hos oss, og blant disse er kvinneandelen rundt 14,5 prosent. NHO-prosjektet Female Future jobber nå med å finne gode kvinnelige styretalenter, mobilisere talentene og synliggjøre dem. Vi har opprettet en database med 134 kvinner som bedriftene kan hente gode styrekandidater fra, sier Vågeng. Også regionskontorene i NHO har satser sterkt på å synliggjøre kvinner som kan og vil drive med styrearbeid.

- Dette handler mer om holdninger enn statistikk. Vi ønsker å øke kvinneandelen i styrene fordi det er bra for norsk næringsliv å benytte seg av den kompetansen kvinnene besitter, og det mangfoldet de representerer, ikke fordi det blir lovpålagt, sier hun.

Hvis kravet til 40 prosent kvinneandel også skulle gjelde for styrene til de ordinære aksjeselskaper, mangler det totalt 87 354 kvinner i styrerommene, viser tidligere analyser fra Lindorff Decision.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere