RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bekymret for BBCs fremtid

Spekulasjonene har gått høyt om den britiske rikskringkastingens framtid den siste tiden, og britene er bekymret.

Storbritannias kulturminister Tessa Jowell avviser rykter om at regjeringen i London vil ha radikale endringer i finansieringen og oppbyggingen av BBC. Regjeringen ønsker en sterk og selvstendig rikskringkasting, sier hun.

Spekulasjonene har gått høyt om den britiske rikskringkastingens framtid, etter at Lord Hutton i januar rettet knusende kritikk mot BBCs rolle i David Kelly-saken. Dommer Hutton gransket våpeneksperten Kellys selvmord, og frifant langt på vei den britiske regjeringen.

Derimot tordnet han mot BBC-reporteren Andrew Gilligan, som brukte opplysninger fra Kelly i en omstridt reportasje om irakiske masseødeleggelsesvåpen. Men diskusjonen som nå raser om BBCs framtid, har mer med penger enn med journalistiske arbeidsmetoder å gjøre.

– Verdens viktigste kringkastingsselskap kan ikke bygge sin framtid på enn ordning som ble innført i 1926, skriver David Elstein i sin utredning om BBCs framtid. Han foreslår gradvis avvikling av kringkastingslisensen, som i dag er på 116 pund eller 1.535 kroner i året for fargefjernsyn og noe lavere for svart-hvittseere og folk som bare lytter på radio.

Avviklingen skal begynne med en nedsettelse av lisensavgiften i 2007 og den reduserte avgiften skal gå til finansdepartementet. BBC må for sin del dels tjene penger i det åpne markedet og dels konkurrere med private allmennkringkastere om tilskudd fra staten, mener Elstein, som selv har erfaring fra den reklamefinansierte fjernsynskanalen Channel 5.

Han vil privatisere den viktige salgsavdelingen BBC Worldwide, som både eksporterer programmer til utenlandske kringkastingsselskaper og tilbyr enkeltkunder videokassetter, DVD-er og andre produkter. Det samme gjelder produksjonsenheten BBC Production.

BBCs egen kommentator Torin Douglas kaller Elstein-rapporten "en underlig skapning". Den ble til på bestilling fra Storbritannias konservative opposisjonsparti, et parti som nå forsøker å distansere seg fra rapporten, skriver Douglas på BBCs nettsider.

– Rapporten sier ikke ett ord om BBCs lokale radiostasjoner eller om BBCs radiovirksomhet på det regionale og nasjonale og plan. Og virksomheten på internett nevnes nesten ikke i det hele tatt, tilføyer Douglas på nettstedet newsvote.bbc.co.uk.

Diskusjonen om den britiske rikskringkastingens framtid begynte lenge før Lord Hutton begynte å granske Andrew Gilligans Irak-reportasje og David Kellys selvmord. Den vil nok fortsette lenge etter at britene har satt strek for debatten om disse sakene.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere