RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erlend Aas

Bensinprisen på vei mot 11 kr

Sist oppdatert:
Prisen på bensin vil holde seg på et høyt nivå lenge. Fortsetter prisstigningen i samme tempo, vil det koste 11 kroner for en liter 95 oktan blyfri bensin allerede før jul.

- Staten får både i pose og sekk, og håver inn 7 av 10 kroner for hver liter bensin som omsettes. Slik råoljeprisen nå utvikler seg, bør Staten sette avgiften ned, sier direktør Jan Carcho i Bensinforhandlernes Bransjeforening til NTB.

Bare siden begynnelsen av september har det vært en prisstigning på over 50 øre literen, og veiledende literpris var onsdag rekordhøye 10,52 kroner.

Kineserne

Årsaken til den kraftige prisstigningen på bensin er ifølge informasjonssjef Bård Hammervold i Hydro at den internasjonale etterspørselen øker. Dette skjer samtidig som oljeproduksjonen er lav. Det er særlig kineserne som har økt sitt forbruk av oljeprodukter mye, og det er først og fremst urolighetene i Irak som demper produksjonen.

- Vi liker ikke å spå om fremtiden, men det vi kan si med noenlunde sikkerhet er at oljeprisen - og dermed bensinprisen -vil holde seg på et høyt nivå lenge, sier Hammervold til NTB.

Forskjeller

Informasjonssjef Johan Kraft Johanssen i Hydro Texaco kan fortelle at bensinprisen har steget seks ganger siden 3. september som følge av den høye råoljeprisen. Prisen ville ha vært enda høyere, dersom det ikke var for at dollarkursen samtidig er lav.

Likevel er det store forskjeller på bensinprisen rundt omkring i landet. I Molde var det onsdag mulig å kjøpe bensin på en selvbetjent pumpe til 9,56 kroner, mens det i andre deler av landet koster opp mot 11 kroner literen allerede. I Tromsø er literprisen over 11 kroner, men det skyldes en lokal avgift.

- Bensinprisen er altfor høy. Det er Erling Angvik og Alf Hollingsholm skjønt enige om. Begge hadde hørt på radioen onsdag morgen at bensinprisen skulle nå et rekordnivå på 10,52 kroner. Derfor benyttet de anledningen til å tanke til 9,56 kroner ved en selvbetjent pumpe i Molde. Full tank til siste dråpe.

Med tap

Direktør Jan Carcho i Bensinforhandlernes Bransjeforening (BBF) sier til NTB at forhandlerne har en avanse på 25 til 30 øre per liter bensin. Når bensinen enkelte steder selges nesten en krone under veiledende pris, er det på grunn av lokale priskriger.

- Det skjer gjerne i sentrumsområder der det er selvbetjente pumper. De betjente stasjonene må følge etter, og det er selskapene som tar tapet.

Uansett må det betales avgift til Staten ut fra veiledende pris, forklarer Carcho.

- Staten er den store vinneren i det som nå skjer. Staten tjener først på den høye råoljeprisen. Deretter tar de ca. 70 prosent av den veiledende bensinprisen.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere