RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Bondevik gå av

Sist oppdatert:
Bondevik har solgt sin miljøtroverdighet til oljeindustrien og bør gå av, mener Natur og Ungdom, mens Greenpeace kaller dagens avgjørelse et skrekkeksempel på politisk feighet.

Miljøbevegelsen raser etter at olje- og energiminister Einar Steensnæs mandag gjenåpnet det sørlige Barentshav for oljeleting.

Natur og Ungdom erklærer krig mot regjeringen og ber Bondevik gå av

- Kristelig Folkeparti har lagt seg i lommen på oljeindustrien og valgt olje fremfor miljø, sier Ane Hansdatter Kismul som er leder i organisasjonen.

Greenpeace er ikke mindre opprrørte.

- Regjeringens ja til oljeboring i Barentshavet før den helhetlige forvaltningsplanen er ferdig, er et skrekkens eksempel på politisk feighet overfor oljeindustriens kyniske råkjør, sier Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Truer med aksjoner
Naturvernforbundet mener også det er hårreisende at regjeringen åpner for oljeleting i Barentshavet.

- Dette vil ikke bare true fiskebestanden og miljøet, men gjør det også svært vanskelig for Norge å redusere klimagassutslippene, sier nestleder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet

Et miljøpolitisk svik, kaller Bellona regjeringens ja til oljeleting i Barentshavet. Nå varsler organisasjonen aksjoner.

- Aksjoner er et legitimt demokratisk virkemiddel og er det en sak jeg er villig til å gå i fengsel for, er det denne, sa Bellona-leder Frederic Hauge til NTB mandag.

Lover å følge med
Norges Fiskarlag er lettet over at Lofoten foreløpig spares for leteboring, og mener de kan leve med at Barentshavet er gjenåpnet.

- Dette var jo som forventet. Det er en klok melding, sier lederen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, til NTB om regjeringens avgjørelse. Han mener fiskerne kan leve med avgjørelsen, men varsler at Fiskarlaget vil følge nøye med på hva som skjer i området.

- Tilfredsstillende
Statens forurensingstilsyn ser heller ingen grunn til opprør.

- Regjeringens beslutning om gjenåpning av en viss leteboring i områder av Barentshavet er tilfredsstillende ut fra SFTs vurdering, sier direktør i næringslivsavdelingen i SFT, Ingrid Bjotveit, til NTB.

- Mørketid
Det har også kommet reaksjoner fra politisk hold mandag.

Fremskrittspartiets oljepolitiske talsmann Øyvind Korsberg mener at regjeringens vedtak om boring i nord innebærer økonomisk mørketid så lenge regjeringen sitter.

- Regjeringens beslutning er rent politisk, basert på taktiske vurderinger og helt blottet for faglige vurderinger.Dette er ynkelig, det er syltynt og det betyr mørketid, tordner Øyvind Korsberg, som er Frp-representant i Stortingets energi- og miljøkomité.

Han er skuffet over at Nordland VI - områdene utenfor Lofoten - stenges, og oppfatter vedtaket som en lukking så lenge Bondevik-regjeringen sitter.

Det vesle som åpnes nå, vil ikke berge framtida for oljeselskapene og industrien, advarer han.

- Gjennomslag
Venstre-leder Lars Sponheim beskriver regjeringens oljevedtak om boring i nord som gjennomslag for Venstre. I forkant truet Venstre med å trekke seg fra regjeringen.

- Dette er en tilfredsstillende midlertidig løsning fram til det foreligger en helhetlig forvaltningsplan som inkluderer opprettelse av petroleumsfrie områder, sier Lars Sponheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere