RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber om å få tjene penger for Hydro

Foto: Knut Fjeldstad/Scanpix (Scanpix)
Sist oppdatert:
Fagforeningspampene ved skrantende aluminiumsverk på Vestlandet ber tynt om å få tjene penger for Hydro-sjef Eivind Reiten.

Aluminiumsindustrien bestemte seg allerede på 90-tallet å kvitte seg med den forurensende Søderberg-teknologien. Ved Hydros aluminiumsverk i Årdal og Høyanger skal Søderberg-ovnene fases ut allerede i 2006-2007, og flere hundre arbeidsplasser kan gå tapt.

Upopulært

I august ga Hydro-ledelsen beskjed om at de utrangerte ovnene sannsynligvis ikke vil bli modernisert. Den beskjeden ble ikke godt mottatt på fabrikkgulvet.

- Vi etterlyser en presis beskjed fra Hydro hvorfor vi ikke får dette til, sa forbundsleder Olav Støylen på en pressekonferanse i regi av Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund mandag.

Nå ruster industriarbeiderne til kamp for å bevare arbeidsplassene. Politikerne er skyteskive nummer én, men også Hydro-ledelsen får passet sitt påskrevet.

Forbundsleder Olav Støylen er forbannet på både Hydro og politikerne.
Forbundsleder Olav Støylen er forbannet på både Hydro og politikerne.

- Vi ber om å få tjene penger for Hydro, sier hovedtillitsvalgt Billy Fredagsvik ved Høyanger-verket.

- Billig og bra

Industriarbeiderne mener hvitsnippene ved hovedkontoret i Oslo må ha forregnet seg når de har vurdert lønnsomheten av forskjellige moderniseringsalternativer. Både i Høyanger og Årdal finnes det prosjekter som mer enn tilfredsstiller Hydros interne krav til avkastning, hevder de.

- I Årdal har vi tilgang på kraft til å produsere 50.000 tonn i året, og vi har en ledig hall der vi kan sette inn nye ovner i den ene enden. All infrastrukturen er på plass, det er bare å sette i gang i morgen, forklarer hovedtillitsvalgt Odd Semstrøm.

Vil ha gass

Fraværet av nye kraftutbygginger er hovedgrunnen til problemene i aluminiumsindustrien, mener de tillitsvalgte. Nå må politikerne ta ansvar og sørge for lavere kraftpriser, er beskjeden. Det første skrittet er å starte byggingen av minst to gasskraftverk.

- Vi krever kraftutbygging nå, fastslår forbundsleder Olav Støylen.

- Dessuten er ikke tida inne for nye særnorske avgifter, tilføyer han, før han fyrer av en salve mot den sittende ”solnedgangsregjeringen”.

- Det er god næringspolitikk å bli kvitt denne regjeringen, avslutter Olav Støylen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere