RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beskylder Gilde for pølsevev

Sist oppdatert:
Dagligvarebransjen gir Gilde skylden for at biff og pølser har blitt dyrere i butikkene. Gilde mener det skyldes at de har mer kjøtt i sine produkter enn andre. – Det reneste pølsevev, raser Kjøttbransjens landsforbund.

TV 2 Nettavisens matbarometer for september avslører i dag at dagligvarekjedene har skrudd opp prisene med godt monn over sommeren.

Driftsdirektør Jonny Sørå i lavpriskjeden Bunnpris skylder på Gilde, som skal ha tatt ut større prisøkninger enn vanlig. Gilde mener, på sin side, at de kommer ut med større prisøkninger enn andre med høy import av billig kjøtt fra utlandet, og at Gilde har mer kjøtt i sine bearbeidede produkter.

- Billig forklaring

Det reneste pølsevev, sier direktør for Kjøttbransjens landsforbund, Dag Henning Reksnes, til TV 2 Nettavisen.

Reksnes mener det er trist at Gilde /Norsk Kjøtt har behov for å ty til så billige forklaringer for sine prisøkninger.

- Å hevde at konkurrentene har mindre kjøtt i sine produkter enn Gilde, og dermed kan produsere billigere må være en av de dårligste unnskyldningene på dette området jeg har hørt til nå. Unnskyldingen faller også på sin egen urimelighet. Gilde har ikke mer kjøtt i sine biffer enn de private leverandørene – og heller ikke i andre rene kjøttprodukter. For det andre er en rekke bearbeidede kjøttprodukter omfattet av Kjøttvareforskriftene, og denne regulerer da innholdet av kjøtt og fett, sier Reksnes.

Importert kjøtt

Gilde viser også til at de kun bruker norsk kjøtt i sin produksjon, mens flere konkurrenter benytter seg av billigere importkjøtt. Denne importen har økt kraftig, og kan ha medvirket til at Gilde faller uheldig ut prismessig i forhold til de andre kjøttprodusentene, hevder informasjonssjef i Norsk Kjøtt Nils Ove Bredvold.

Reksnes mener at Gilde er på jordet også med denne forklaringen.

- Når importkjøttet blir trukket fram som en forklaring blir dette også feil. Det eneste billige importkjøttet er MUL-kjøtt som blir brukt i begrenset omfang, og importkjøtt fra Finland og Sverige er i praksis biffer og fileter, sier han.

- Råvarene må bli billigere

Reksnes kritiserer samtidig norske myndigheter for å ha redusert tilskuddene i forbindelse med årets jordbruksavtale.

- Jeg skal støtte Gilde i en sak. Råvarene for industrien må bli billigere, ellers klarer ikke kjøttindustrien å konkurrere mot verken grensehandel eller andre produkter som blir brukt som substitutt for kjøtt. Det betyr ikke at bøndene skal tjene mindre, men at mer av deres inntekt må komme som tilskudd og mindre må tas over råvarepris, sier Reksnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere