RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Betaler regningene i ferien

Sist oppdatert:
Mens danskene glemmer regningene sine i ferien, har nordmenn sikret seg med avtalegiro.

Ferietid er fritid. Fritid fra regninger og annet mas. Er du fire uker på ferie, er det ikke alltid lett å ha oversikt over når regningene forfaller. I tillegg er det kanskje litt tomt på konto etter en lang sommerferie.

En rekke dansker kommer hjem fra ferie til et fjell av konvolutter, skriver den danske avisen Ekstra Bladet. Stefan Schwaerter, dansk direktør i Skandinavias største inkassobyrå, Lindorff, sier til avisen at inkassobyråene har høysesong i sommermånedene.

- Jeg pleier å si at det er annet å bruke sommerferien på enn å betale regninger. Vi har markant flere saker i sommermånedene, sier han.

Mobilregning på bånn
Ifølge Schwaerter drar selv folk med et trangt budsjett på sommerferie. Dermed brukes overskuddet på budsjettet, som egentlig skulle brukes til å betale regninger, på andre ting.

Regningene blir prioritert etter det man synes er viktigst. Husleie og strømregninger blir betalt først, mens man heller venter med forsikring og mobilregning.

- Blir mobilabonnementet ditt sperret, åpner du bare et nytt. Men du betaler selvfølgelig strøm, for ellers kan du ikke få kalde pils i kjøleskapet, sier Schwaerter til Ekstra Bladet.

Avtalegiro
Lindorff i Norge kan, i motsetning til i Danmark, ikke merke noen økning i antall inkassosaker i sommermånedene. Kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen i Lindorff sier til TV 2 Nettavisen at antallet holder seg relativt jevnt hele året.

- Vi har selvfølgelig inkassosaker i sommermånedene også, men antallet er ikke betydelig høy\ere. Jeg tror folk sikrer seg før de drar på ferie.

Paulsen mener bruk av avtalegiro og elektroniske betalingstjenester er noe av grunnen til at nordmenn klarer å få betalt regningene sine, også i sommerferien.

- Det er vel en av de positive sidene ved teknologien, sier han.

- Kontakt kreditorer
Inkassomarkedet i Norge har, ifølge Paulsen, cirka 3,4 millioner inkassosaker hvert år.

- Det folk må gjøre hvis regningene deres går til inkasso, er å ta kontakt med kreditorer umiddelbart. Slik unngår de at ekstra gebyrer. Er det et stort beløp som skal betales, er det mulig å avtale en tilbakebetalingsplan, sier han.

Romslige frister
Heller ikke Telenor, som trolig er den største avsenderen av fakturaer i Norge, merker noen økning av folk som ikke betaler regningene sine i ferien. Hvert år sender telegiganten ut mer enn 19 millioner fakturaer.

- Vi har ingen erfaringer med at antall inkassosaker øker i ferien. Vi har lagt inn romslige frister, så folk har mulighet til å betale regningene sine, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor.

Dermed kan det virke som om nordmenn rett og slett har bedre ferievaner enn danskene. Hvertfall når det gjelder regninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere