RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Betalte 2,4 milliarder til korrupte land

Sist oppdatert:
Norsk Hydro og Statoil har til sammen betalt 2,4 milliarder kroner i signaturbonuser for å skaffe seg fotfeste i noen av verdens mest korrupte land.

Såkalte signaturbonuser er vanlig i en rekke oljerike land, inkludert Angola, Nigeria og Aserbajdsjan. Signaturbonusene fungerer som en slags inngangsbillett for å få delta i oljeutvinning i disse landene. De norske oljelokomotivene Statoil og Hydro har så langt betalt 2,4 milliarder kroner i slike bonuser, skriver Dagbladet.

Ifølge Verdensbanken forsvinner en tredel av oljeinntektene i et land som Angola – signaturbonuser inkludert – i statlige regnskaper.

Statoil har betalt nesten en halv milliard kroner i signaturbonus til det angolanske statsoljeselskapet Sonangol. Hydro har betalt hele 729 millioner til den samme samarbeidspartneren.

I Nigeria måtte Statoil ut med nesten 100 millioner kroner i signaturbonuser, og tilsvarende beløp ble betalt i Kasakhstan. I Aserbadsjan har Statoil til nå betalt 336 millioner, ifølge informasjonssjef Kai Nielsen.

Iran forlanger ikke signaturbonuser fra utenlandske oljeselskaper. Til gjengjeld får ikke selskapene eierrettighetene til olje- og gassforekomstene, men får i stedet en andel av inntektsstrømmen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere