RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bilder som lyver

Sist oppdatert:
Internett er grobunn for mange spennende fenomener. Det du kan være sikker på er at et bilde ikke lenger er et håndfast bevis på noe som helst.

Før i tiden var det enkelt. Hadde en bildet av noe, da kunne en være sikker på at det var sannheten, og et bunnsolid bevis i de fleste tilfeller. Nå er et bilde mer eller mindre kun noe en kan se på og glede seg over - og dessuten noe du ofte bør ta med en klype salt når det gjelder sannhetsinnholdet.

Mange har fjernet rynker, kviser, føflekker og andre elementer i bilder vi ikke synes passer. Dette brukes i stadig større grad i reklame og film for å fremstille noe langt bedre enn det i virkeligheten er.

På film sprenges Det hvite hus i fillebiter av et romskip i Independence Day, en kjempegorilla går løs i New York i Peter Jacksons nye mesterverk og Supermann har vært i stand til å fly både på tv og film i mange år, uten at det er mange av oss som faktisk tror det er mulig.

Men selv om ikke bilder nødvendigvis forteller sannheten, kan det være morsomt å se på manipulerte bilder. Worth1000.com avholder til stadighet konkurranser der det er om å gjøre å lage det beste manipulerte bildet, hvor en fjerner elementer på en litt mer avansert måte enn vi er vant til.

Resultatet er menn som går på vannet, våre største musikkidoler som spiller luftgitar, brannmenn som klatrer i løse luften, barn som flyr og medisinske undersøkelser litt utenom det vanlige.

Ta en titt på et av de mange fantastiske galleriene.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere