RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bitre oljearbeidere nekter å gi seg

Sist oppdatert:
Regjeringen vil ha tvungen lønnsnemnd i riggkonflikten. Men arbeidstakerne venter med å gjenoppta arbeidet.

Se mer på TV 2 Nyhetene (abonnement)

Arbeidsminister Dagfinn Høybråten orienterte på et møte klokka 17 Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) og Norges Rederiforbund om at regjeringen i statsråd fredag fremmer forslag om tvungen lønnsnemnd.

Saken blir lagt fram i statsråd på fredag, deretter skal den behandles av Stortinget.

- Der forventer jeg en rask behandling, sier Høybråten til TV 2 Nettavisen.

Dermed ser det ut at den fire måneder lange tvisten mellom Oljearbeidernes Fellessammenslutning og Norges Rederiforbund går mot en avslutning.

Fastlåst konflikt
Flere inkludert OFS-leder Terje Nustad reagerer på at avgjørelsen om tvungen lønnsnemnd kom så raskt som den gjorde.

- Det er en konflikt som har pågått siden 2. juli. Vi har hatt partene inne en gang tidligere og anmodet om en løsning. Det har ikke lykkes. Om jeg hadde hatt fnugg av tro på at partene kunne finne en løsning, ville de fått beskjed om å gå sammen og finne den. Men i denne situasjonen har jeg ingen tror på det, sier Høybråten til Kanal 24.

- Jeg vil også peke på at en full nedstenging i Nordsjøen har store samfunnsøkonomiske konsekvenser for Norge, for landets renommé som olje og gassnasjon. Og det har store direkte konsekvenser for Norges handelspartnere, understreker Høybråten.

Forståelse fra Rederiforbundet
Rederiforbundet viser forståelse for avgjørelsen.

- Vi forstår regjeringen i den situasjonen som er oppstått. Men vi ville for alt i verden kommmet fram til en løsning med OFS, sier Marianne Lie, administrerende direktør i Rederiforbundet til TV 2 Nettavisen.

Rederiforbundet varslet mandag lockout på norsk sokkel fra 8. november. Utestengingen ville omfattet over 3000 arbeidstakere og stanset all produksjon av olje og gass på norsk sokkkel. Det fikk regjeringen til å reagerere med lønnsnemnd.

- Vi vil nå trekke tilbake varslene vi sendte ut tidligere i dag. Deretter tar vi kontakt med våre medlemsbedrifter. Vi forventer også at OFS gjenopptar arbeidet raskt, sier Lie.

Venter med å gjenoppta arbeidet
Men OFS har ingen umiddelbare planer om å gå tilbake på jobb.

- Nei, vi går ikke umiddlbart tilbake til arbeid. Vi vil diskutere dette med våre medlemmer først, sier OFS-leder Terje Nustad til TV 2 Nettavisen.

Nustad er ikke klar på hvor lenge OFS kan vente, men det synes klart at de iallfall venter til vedtaket er fattet i statsråd.

- Det er ikke sikkert vedtaket kommer. Selv om jeg ser at det er et halmstrå, innrømmer Nustad.

- Rederiforbundet reagerer på at dere ikke umiddelbart går tilbake til arbeidet. Hvorfor bryter dere god kotyme?

- Vi hadde ingen positiv erfaring med å gå rett tilbake i jobb da vi gjorde det i 1997. Vi har fått tredd et lønnsdiktat nedover ørene på oss og det er ikke vist lydhørhet for våre krav, sier Nustad.

Ifølge Nustad kan de vente helt til Stortinget har behandlet spørsmålet om lønnsnemnd før de gjenopptar arbeidet. I fire måneder har riggansatte organisert i OFS streiket.

- Konflikten er ennå ikke løst. De vil møte de samme kravene neste år, påpeker Nustad.

Reagerte sterkt på lock-out
OFS reagerte kraftig da nyheten om opptrappingen av lock-outen fra rederiforbundet kom.

- Dette er en ren spekulasjon i tvungen lønnsnemnd. Vi vil ikke akseptere å få direktiver fra Rederiforbundet tredd nedover ørene våre. Rederiforbundet skyver problemene foran seg og en ny konflikt vil stå på trappene ved neste korsvei, sa OFS-leder Terje Nustad mandag morgen.

Ifølge NRK mener Rederiforbundet at OFS er den store taperen etter at regjeringens varsel om tvungen lønnsnemnd kom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere