RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blåser av WTO-kritikk

Sist oppdatert:
Jan Petersen slår tilbake mot WTO-kritikerne. - Verden har hatt mer enn nok av deres oppskrifter, sier utenriksministeren.

Norske WTO-kritikere møtte i dag utenriksministeren i Genève, og er svært misfornøyde med Norges posisjon i forhandlingene i Verdens Handelsorganisasjon. Jan Petersen er døv på begge ørene når det gjelder miljø og utvikling, hevder organisasjonene Attac, Natur og Ungdom, PRESS - Redd Barna Ungdom og Changemaker.

Petersen avviser at det er dobbeltmoralsk av Norge å kreve full markedsadgang for fisk, samtidig som vi vil beskytte landbruket.

- Det synes jeg på ingen måte. Norsk fiskeeksport er viktig for Norge, og jeg har ingen dårlig samvittighet for våre standpunkter, sier utenriksministeren.

- Er norsk fiskeindustri viktigere enn småfiskere i fattige land?

- Det er et rent retorisk spørsmål. Norsk laks er et produkt man vanskelig kan sette i motsetning til noen u-lands interesser. Jeg håper virkelig ikke at Attac tenker i så enkle termer som det der, svarer Petersen.

- Gavner de fattige
Utenriksministeren mener verdens fattige land har alt å tjene på forhandlingene som foregår i WTO.

- Denne forhandlingsrunden vil gi utviklingslandene bedre vilkår for eksport og trekke dem inn i internasjonal handel og verdensøkonomien. Totalt vil de fattige landene komme bedre ut når denne runden blir avsluttet. At enkelte på venstresiden ikke er enig i det, får være deres problem. Verden har hatt mer enn nok av deres oppskrifter.

Ikke bekymret
WTO-møtet i Geneve ligger an til å ende uten konkrete resultater. Forhandlerne ser verken ut til å bli enige om markedsadgang for jordbruksvarer, tollreduksjoner for industrivarer, handel med tjenester eller strengere regler for intellektuell eiendomsrett.

Petersen er ikke bekymret for at forhandlingene ikke kommer i mål.

- Alt er ikke avsluttet ennå, men det er på det rene at det ikke blir noen ny avtale slik det skjedde i fjor. Ingen hadde heller regnet med at det skulle skje. Det er ikke noe dramatisk i dette, men det blir mer å gjøre i WTO til høsten, sier utenriksministeren.

Forhandlingene som startet etter ministerrådsmøtet i Doha i 2001, er allerede to år forsinket i forhold til den opprinnelige planen. Dersom WTO skal nå ambisjonene om å bli ferdig med forhandlingene til ministermøtet i Hongkong i desember, må forhandlerne løse flere gordiske knuter i ekspressfart i månedene som kommer.

- Kommer det til å bli noen enighet på ministermøtet i Hongkong i desember?

- Det er fortsatt absolutt mulig. Ja, jeg tror jeg kan svare ja på det. Det blir litt mer arbeidsomt i oktober og november, men dette kan vi greie.

Står sammen
WTO-landene er normalt ikke representert på ministernivå i hovedrådsmøtene. Utenriksministeren reiste til Genève for å delta på møte med G10-landene, en gruppe land som står sammen om viktige standpunkter om landbruksspørsmål. Disse landene er Bulgaria, Island, Israel, Japan, Liechtenstein, Mauritius, Sør-Korea, Sveits, Taiwan og Norge.

- Vi fikk bekreftet det som er viktig for Norge, nemlig at vi står sammen om våre hovedsynspunkter. Dette gir oss forhandlingsstyrke, sier Petersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere