RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir kvalme av nytt mobilnett

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Det nye mobilnettet, 3G-nettet, skal gi høyere stråling enn det tradisjonelle GSM-nettet. En testgruppe opplevde kvalme og hodepine når de ble utsatt for strålingen.

En fersk undersøkelse, som er utført av det nederlandske teknologiske forskningsinstituttet TNO på oppdrag fra departementet for finans, helse og kommunikasjon, slår fast at mennesker påvirkes mer av stråling fra 3G-nettet enn fra dagens GSM-nett.

En testgruppe skal ha opplevd både hodepine, kvalme og en slags prikkende, sitrende følelse i kroppen. Men da deltagerne ble utsatt for GSM-nettet, ble det ikke registrert noen negative, helsemessige utslag, skriver Aftenposten.

Forskerne bak undersøkelsen sier til nettstedet Wired News at det er nødvendig med oppfølgingsstudier for å bekrefte de oppsiktsvekkende funnene. I tillegg er det viktig å se på langsiktige helseeffekter, mener nederlandske myndigheter.

Statens Strålevern vil se nærmere på saken.

- Det nye nettet sender på en høyere frekvens og med en lavere effekt enn GSM. En større del av strålingen vil da absorberes av hudlaget og vil ikke gå inn i hjernen. Biologisk sett er det da mindre sannsynlig at man skal oppleve hodepine og kvalme i forhold til GSM, sier o verlege Tore Tynes ved Statens strålevern til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere