RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Boksalget stiger

Bokbransjeavtalen har vist seg å føre til økt salg. Likevel er forfatterne skeptiske.

- Bokhandlene har fått et veldig løft. Men den store syretesten skjer på skolebøkene. Bokhandlene har mistet enerett til og fastpris på skolebøker. Det er klart at dette må ses i sammenheng. Mange vil merke trøkket når skolebokmarkedet blir fritt og det skjer først fra høsten av, sier Tom Andersen i Libris til Aftenposten.

Bokhandlerne opplever en voldsom oppgang i salget etter at det ble priskonkurranse på bøker. Nå samarbeider bokhandlerne og forlagene om å selge mest mulig av de populære forfatterne. De får bedre plassering i butikkene, gjerne på egne paller med bøker som selges på tilbud. Siden bokbransjeavtalen kom på plass 1. april i fjor er det spesielt 20 forfattere som har fått spesiell drahjelp.

Ifølge avisen har omsetningen for norsk skjønnlitteratur økt med 43 prosent. I tillegg har salget av oversatt skjønnlitteratur gått opp med hele 50 prosent. Totalt sett er omsetningen bare økt med fattige 6,2 prosent. Det er bokklubbene som er den store taperen som følge av avtalen. Det finnes foreløpig ingen tall, men svikten vil nok vises når dere tall legges frem senere i år.

Lederen for Den norske Forfatterforening, Anne Oterholm, uttrykker sterk skepsis til utviklingen.

- Det som er skumlest sett fra forfatternes side, er at bokhandlerne velger ikke å ta inn bøker. De går over til et utvalg på 300 bøker i stedet for 2.500 som mange hadde før. Når ikke bøkene er i bokhandelen, kan man ikke snakke om bredde, sier hun til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere