RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bommet med 20 operahus

Sist oppdatert:
Finansdepartementet bommet med prisen av 20 operahus, da det skulle fastlå oljeinntektene for 2004.

Til grunn for sine budsjetter la finansdepartmentet en gjennomsnittlig oljepris på 170 kroner fatet for 2004. Når året nå er omme, viser fasit en gjennomsnittlig pris på 257 kroner fatet, skriver Dagens Næringsliv.

Prisdifferansen utgjør hele 60-70 milliarder kroner - eller drøyt 20 nye operahus om man vil.

- Vi bommer både på overside og nedside, slår underdirektør Torgeir Johnsen i Finansdepartementets gruppe for petroleumsøkonomi fast.

Nå er ikke Finansdepartementet alene om å bomme på anslagene for oljeprise. Også andre har gjort det samme. Oljeanalytiker Øyvind Munthe-Kaas i Norwegian Oil Trading forklarer hvorfor.

- For å ta det kort ble 2004 preget av langt sterkere forbruksvekst enn beregnet. Dessuten var forbruksnivået høyere i 2003 enn man var klar over. I tillegg fikk du problemer på produksjonssiden, sier Munthe-Kaas til Dagens Næringsliv.

Selv om man bommet for 2004, må selvfølgelig Finansdepartementet også for 2005 beregne oljeprisen. Og i år tror departementet at prisen i snitt vil ligge på 230 kroner fatet - eller 37 dollar på dagens kurs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere