RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BP vil ut av Ormen Lange

Sist oppdatert:
Oljeselskapet BP vil ikke lenger være medeier i det gigantiske gassfeltet Ormen Lange vest for Kristiansund.

Det tilkjennegir BP i en pressemelding tirsdag.

- BP har en ikke-strategisk, ikke-operasjonell minoritetsandel i Ormen Lange-feltet og vi foretrekker å bruke våre ressurser i prosjekter som er strategiske for BP, sier administrerende direktør Scott Kerr i BP Norge.

Ormen Lange-feltet ble påvist av operatøren Norsk Hydro i 1997. En del av feltet lå i et område som ikke var åpnet for petroleumsvirksomhet av norske myndigheter. Før denne tildelingen skjedde, satte både Hydro, Shell og BP alle kluter til for å få operatørskapet for den nye lisensen.

Shell gikk til slutt seirende ut av dragkampen, og ble seinere belønnet med operatørskapet for driftsfasen på Ormen Lange-feltet. Hydro ble samtidig utpekt til utbyggingsoperatør, og ansvarsoverdragelsen skjer ved produksjonsstart i 2007.

BP Norge ble stående igjen med en eierandel på 10,34 prosent i Ormen Lange og 10,2 prosent i rørledningen som skal ta gassen fra Norskehavet til Storbritannia. Nå har altså selskapet bestemt seg for å selge, og håper å ha en avtale klar før årsskiftet.

Ormen Lange er det suverent viktigste prosjektet Norsk Hydro er involvert i om dagen. Informasjonsdirektør Tor Steinum vil ikke røpe om selskapet nå vil vurdere å øke sin eierandel.

- Vi kommenterer av prisnippielle grunner aldri kjøps- eller salgsmuligheter, sier han til TV 2 Nettavisen.

Steinum vil heller ikke si om han er overrasket over BPs beslutning om å selge.

- Hva som passer strategisk inn i porteføljen til BP må de selv svare på, og hva som er årsaken vet ikke jeg. BP har ikke fått en fullt så framtreneden rolle på norsk sokkel som de hadde ønsket seg, og det har de gitt uttrykk for i flere sammenhenger, framholder informasjonsdirektøren, som samtidig påpeker at utbyggingsprosjektet går som planlagt til tross for BPs exit.

- Endringer i eiersammensetningen endrer ikke prosjektet eller framdriften, sier han.

Ormen Lange inneholder 397 milliarder kubikkmeter gass, som med dagens priser har en salgsverdi på godt over 400 milliarder kroner. Samtidig vil det koste omlag 66 milliarder kroner å bygge ut feltet inkludert rørledningen til Storbritannia. De årlige driftskostnadene vil trolig beløpe seg til flere hundre millioner kroner.

Hva salgssummen ender på ønsker ikke Hydro å spekulere i, men det er hevet over tvil at det dreier seg om en ganske betydelig milliardsum.

Dette er dagens eierfordeling i Ormen Lange-feltet:

Hydro: 18,0728%

Shell: 17,0375%

Petoro: 36,4750%

Statoil: 10,8441%

BP: 10,3420%

ExxonMobil : 7,2286%

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere