RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bredbåndsselskapene satser trådløst

Både NextGenTel og Catch satser hardt på den nye trådløse teknologien WiMax. Snart kan sitte i parken og surfe med bredbåndshastighet.

Post- og Teletilsynet har auksjonert bort 150 frekvensblokker, og NextGenTel har kjøpt 47 av disse. For disse blokkene må selskapet punge ut med 13 millioner kroner, mens auksjonen totalt dro inn nesten 50 millioner.

Catch på sin side har kjøpt 16 frekvensblokker.

Høye bølger
Auksjonen hadde allerede før den gikk av stabelen skapt furore i telemarkedet. Post- og Teletilsynet nektet i utgangspunktet Telenor å delta i auksjonen, noe som fikk konsernledelsen på Fornebu til å se rødt.

Telenor klaget avgjørelsen inn til departementet, og fikk delvis medhold. Telegiganten fikk mulighet til å legge inn bud på en del frekvenser, men får maksimalt eie 25 prosent.

De store endringene i markedet komme mot slutten av 2006. Da vil du kunne få WiMax-kort til bærbare pc-er på samme måte som for vanlige trådløse soner i dag.

Med en rekkevidde på hele 50 kilometer, kan leverandører tilby trådløs internettilgang nesten hvor som helst.

Lanseres internasjonalt
Brikkeprodusenten Intel annonserte i januar i år at det vil begynne med produksjon av brikker som har Wimax-teknologi integrert.

Det har satt fart i markedet internasjonalt, og i USA og Storbritannia er de første tjenesteleverandørene allerede i gang med å bygge ut nettene. De første tjenestene vil bli lansert i løpet av våren 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere