RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børs-klondyke for Statoil

Sist oppdatert:
Statoil hadde en av sine beste børsdager noensinne, men det var utskjelte Ementor som tok kaka ved Oslo Børs torsdag.

Etter en liten pust i bakken, er oljeprisen på vei opp igjen. Torsdag ble nordsjøolje for levering i desember omsatt for 51,15 dollar per fat, hårfint under tidenes prisrekord som ble satt tidligere denne uka.

Pluss 6,5 mrd.

Oppgangen skyldes overraskende lave lagre av olje og oljeprodukter i USA, og det gir forventninger om enda høyere priser dersom vinteren blir av den kalde sorten. Statoil-aksjen steg hele 3,2 prosent på oljeprisoppgangen, og endte på 97,50 kroner.

I kroner og øre betyr det at markedsverdien av det norske oljeselskapet økte med 6,5 milliarder i løpet av torsdagen.

Hydro løftet seg 1,4 prosent, men begge oljeselskapene måtte se seg grundig slått av et selskap som lever av å flytte oljen som produseres, nemlig Frontline. Aksjekursen i tankrederiet løftet seg hele 7,5 prosent til 335,50 kroner.

Børstaper ble kursvinner

Stikk i strid med forventningene, steg Ementor-kursen kraftig på børsen torsdag. Aksjen åpnet markert ned på 2,01 kroner etter at det i morgentimene ble kjent at den varslede fortrinnsrettsemisjonen gjøres til kun 1,50 kroner per aksje.

Få minutter seinere startet kappløpet om å få kloa i Ementor-aksjer, og kursen føk til værs. Da dagen var omme, endte kursen på 2,87 kroner, over 17 prosent høyere enn sluttnoteringen i går. Da falt kursen til gjengjeld 40 prosent.

Analytikerne slakter Ementor-styrets og rådgivernes framgangsmåte når det gjelder emisjonen, og mener gårsdagens kursmassakre kunne vært unngått. Nå spekuleres det i om emisjonen var gjennomført på en klossete måte for å drive kursen ned med hensikt.

Disse beskyldningene går i retning av Kistefos, som gjennom terminmarkedet er største aksjonær i Ementor. Selskapet, som eies av Christen Sveaas, har to plasser i styret, og penger nok til å overta hele butikken på et blunk.

Korsvold imøtegår kritikken

Overfor TV 2 Nettavisen avviser Ementor-styreleder og Kistefos-sjef Åge Korsvold beskyldningene, og hevder styret i Ementor handlet etter beste evne.

Oppkjøpscaset skal ha bidratt til å drive aksjekursen oppover, og det samme gjorde investorenes kamp om å sikre seg tegningsretter i fortrinnsrettsemisjonen på 225 millioner kroner.

En megler TDN Finans har snakket med påpeker at den reelle kursen i Ementor er lavere enn sluttnoteringen på 2,87 på grunn av at emisjonen vil vanne ut de eksisterende aksjonærene. At markedskursen er høyere enn emisjonskursen på 1,50 burde dermed ikke være overraskende.

Ementor ble omsatt for hele 207 millioner kroner torsdag. Det tilsvarer nesten en tredel av samtlige utestående aksjer. ABG Sundal Collier var den suverent største nettokjøperen.

Oslo Børs hentet seg pent inn torsdag etter gårsdagens nedtur. Hovedindeksen sted 1,54 prosent til 220,43 poeng.

Blant vinnerne finner vi DnB NOR og Storebrand, som begge steg rundt 3 prosent, og det samme gjorde Tandberg. Tomra var blant de få som snublet, og endte 1,4 prosent ned.

Storebrand stiger pene 2,8 prosent, mens Frontline er 3,2 prosent opp. Hovedindeksen hadde lagt på seg 0,8 prosent ved lunsjtider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere