RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Børsen møtte veggen

Sist oppdatert:
Himmelen var skyfri da pengefolket tok fatt på en ny, løfterik dag ved Oslo Børs onsdag, men en begredelig børsåpning i USA sørget for at hovedindeksen såvidt greide å karre seg over null.

USAs sentralbanksjef bestemte seg i går for å sette opp renta for tredje gang så langt i år. Rentehoppet var ventet, men mange investorer er bekyret for at sentralbank Alan Greenspan & co. bremser for hardt.

Rentehoppet bidro til at New York-børsen åpnet langt inne på minussida da handelen tok til klokka 15.30 norsk tid. Ved 16-tida var fallet på omlag 1 prosent for både Dow Jones- og Nasdaq-indeksen.

Klokka 14 onsdag ble det klart at Norges Bank ikke følger USAs eksempel med å kutte renta. Også den beslutningen var helt som ventet. Likevel styrket den norske krona seg markert mot euro, samtidig som pengemarkedsrenta steg med 10-12 punkter.

Ingen av delene er gladnytt for norsk næringsliv, og det kan ha bidratt til at hovedindeksen falt bratt ut over ettermiddagen. Da dagen var omme, endte indeksen på 214,58 poeng, som er bare 0,03 prosent høyere enn gårsdagens sluttnotering.

Frontline var med og dro lasset fra morgenen av, og ble for første gang omsatt for over 300 kroner. Etter å ha vært oppe i 303 kroner, endte aksjen til slutt 1,2 prosent opp til 299 kroner.

Yara har også vært en gullkantet investering for dem som har vært med en stund. Etter å ha debutert på børsen på kurser rundt 50 kroner i mars i år, var kursen onsdag oppe i 72 kroner. Mot slutten av dagen buttet det imot, og aksjen endte 1,1 prosent ned til 69,25 kroner. Det gir likevel en avkastning på nesten 40 prosent i løpet av et halvår.

Hydro gjør det litt skarpere med en oppgang på trekvart prosent. Ifølge analytikerne er årsaken å finne i økende aluminiumspriser.

Shipping-kjempen Wilh. Wilhelmsen stiger også pent onsdag etter at selskapet i morgentimene varslet at resultatene i andre halvår 2004 vil bli bedre enn tidligere anslått. Meldingen løftet A-aksjen med over 9 prosent til 225 kroner.

Blant børstaperne finner vi DnB NOR, Tandberg og Golar NOR. Sist nevnte falt 4 prosent etter at det ble kjent at et godkjennelsesmøte vedrørende terminalprosjektet i Livorno er utsatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere