RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Brustad gransker Aker-saken selv

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Møter kritikken med uavhengig granskning.

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) har besluttet å foreta en egen uavhengig gjennomgang av transaksjonene i Aker Solutions, melder NTB.

Brustad opplyser i en pressemelding at hun har satt i gang en egen uavhengig gjennomgang av de juridiske og finansielle prosessene rundt transaksjonene da Aker Solutions kjøpte flere selskaper og deler av selskaper fra Aker-konsernet i forrige uke.

- Jeg har nå satt i gang en egen uavhengig gjennomgang av prosessen rundt transaksjonene i Aker Solutions. Jeg er opptatt av at gjennomgangen skal være uavhengig og at det ikke kan stilles spørsmål om habilitet, sier nærings- og handelsministeren i pressemeldingen.

- Derfor foretar staten nå en egen vurdering i tillegg til den Aker Holding har bedt Aker Solutions sette i gang.

Intern vurdering
Fredag ba Brustad styret i Aker Holding om å gjennomføre en slik vurdering, men fra flere hold er det kommet kritikk mot at en som tilhører Aker-sfæren, skal ha ansvaret for hvordan en slik gjennomgang blir utført.

Det er styremedlem Kristin Krohn Devold som har fått oppdraget med å iverksette gjennomgangen etter at styreleder Øyvind Eriksen og styremedlem Kjell Inge Røkke erklærte seg inhabile. Allerede fredag kveld ba hun Aker Solutions om å iverksette gjennomgangen.

Næringsdepartementets gjennomgang vil komme i tillegg til det arbeidet som gjøres på oppdrag fra Aker Solutions.

Raste på børsen
Staten er via Aker Holding aksjonær i Aker Solutions.

– Det er blitt stilt spørsmål ved beslutningsprosessen og verdifastsettelsen av de aktuelle selskapene. Derfor er det behov for å få klarhet i saken, sa Brustad før helgen.

Det var torsdag morgen det ble kjent at Aker ASA, hvor Kjell Inge Røkke er hovedaksjonær, har solgt eiendeler til Aker Solutions for 2 milliarder kroner. Røkke eier en vesentlig mindre del av Aker Solutions enn av Aker ASA.

Aksjemarkedet reagerte negativt på nyheten, og sendte Aker Solutions kraftig ned på børsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere