RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bussmillionær truer NRK med søksmål

skrift, Martin Schøyen, Buddha-skrifter, kulturskatt
skrift, Martin Schøyen, Buddha-skrifter, kulturskatt
Sist oppdatert:
Millionæren og samleren Morten Schøyen er lite fornøyd med at NRK Brennpunkt setter fokus på hans samling av unike skrifter. Samlingen er en av verdens største og mest eksklusive.

Brennpunkt har laget to dokumentarer om deler av Schøyens manuskriptsamling, og stiller spørsmålstegn ved hvordan samleren har skaffet seg enkelte av kulturskattene, skriver Dagens Næringsliv.

Samlet utgjør Schøyens skatter verdens største manuskriptsamling, og er verdt rundt 850 millioner kroner. Nå er Schøyen bekymret for at programmene skal redusere verdien på samlingen hans.

Harald Arnkværn er millionærens advokat, og har skrevet brev til kringkastingssjef John G. Bernander. Schøyen har lenge ønsket å selge samlingen sin, enten i Norge eller utlandet, og i brevet heter det at en unyansert iog uriktig framstilling av fakta vil føre til bedydelig verdireduksjon, ifølge avisen.

Programmet er spilt inn på engelsk, og NRK håper på å selge en versjon til utenlandske kanaler. Dersom dette skjer kommer Schøyen til å stevne NRK for erstatning.

Med i samlingen er et av buddhismens elste kjente dokumenter. Schøyen hevder disse ble funnet i en grotte i Afghanistan, og at de ble smuglet ut for å hindre at Taliban-regimet fikk kloa i dem.

NRK setter i dokumentaren søkelyset på om manuskriptet virkelig stammer fra Bamiyan-grottene, og tidspunktet for redningsaksjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere