RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Casher inn 4,5 milliarder

Sist oppdatert:
Peter T. Smedvig selger seg ut av familiekonsernet Smedvig ASA for 4,5 milliarder kroner.

Det går frem av en børsmelding tirsdag morgen.

Kjøper av Smedvig-familiens aksjer er det amerikanske konsernet Noble Corporation.

Går som styreformann
Peter T. Smedvig sier i meldingen at han også ønsker å trekke seg som styreformann i selskapet, som han og hans familie har kontrollert med nærmere 50 prosent av aksjene.

- Det er selvsagt med blandede følelser jeg i dag har besluttet å takke ja til et tilbud om å selge våre aksjer i Smedvig ASA. Det er imidlertid min oppfatning at behovet for å skape store slagkraftige enheter som kan møte stadig større krav fra våre kunder og våre investorer er helt vesentlig for å være internasjonalt konkurransedyktig. Gjennom dette salget til Noble Corporation vil Smedvig ASA tilknyttes en anerkjent og ambisiøs gruppering som samlet gir en størrelse og samme globale posisjon som våre internasjonale hovedkonkurrenter, sier Peter T. Smedvig i meldingen.

Smedvig får 200 kroner aksjen for sine 21 millioner A-aksjer, og 150 kroner aksjen for sine 2,5 millioner B-aksjer.

- Har dere vurdert lenge å selge, eller hva det en hasteavgjørelse da Noble dukket opp?

- Vi valgte å ta muligheten da den dukket opp, sier administrerende dirktør Odd Torland i Smedvig Capital til TV 2 Nettavisen.

Det skal ha vært flere intressenter til posten.

Venture for flere 100 mill. dollar
I dag har Smedvig Capital kontorer i Stavanger og London.

- Vi er 15 ansatte i Stavanger, hvor vi driver hovedsaklig med eiendom, mens det er syv ansatte ved London-kontoret, som driver vår venturevirksomhet, sier Torland.

Torland har vært sjef for Smedvig Capital i noen år. Nå vil han utvide kompetansen på forvaltningssiden.

- Vi må utvikle mer kompetanse på å forvalte en større likviditetsbeholdning. Vi er gode i dag, men med den økte likviditeten vi får, må vi styrke staben, sier Torland.

Smedvig Capital har i løpet av de siste ti årene investert flere hundre millioner dollar i 70 ulike selskaper i en tidlig fase, såkalt venture.

Trefoil mot børsen
- Så langt har utviklingen av vår portefølje vært bra. Vårt mest kjente salg var Shield Diagnostics og nå skal vi børsnotere Trefoil, som driver med olje i Argentina, sier Torland.

Innen eiendom er det hovedsaklig Stavanger som teller. Smedvig Capital eier 100.000 kvadratmater kontorlokaler i Stavanger i tillegg til mye utviklingsarealer.

- Vi eier også 50 prosent av Hinna Park sammen med Jon Gjedebo og Bryggerigården i Lillehammer. Vi har også en god del utviklingsprosjekter i Lillehammer-området, sier Torland.

Investeringene videre blir fortsatt venture og eiendom samt mer børsnoterte papirer.

Utfyllende virksomhet
I en pressemelding fra Noble Corp. pekes det på at de to selskapene utfyller hverandre svært godt.

- Smedvigs betydelige tilstedeværelse i Stavanger og Singapore vil styrke vår kollektive globale innsats innen boring og for større nye riggbyggingsprosjekter. Vi tror denne tilknytningen vil kapitalisere på den robuste etterspørsel for trygge og effektive boreoperasjoner globalt, sier konsernsjef James C. Day i Noble i meldingen.

Noble vil finansiere kjøpet av mesteparten av Smedvig-familiens aksjer med tilgjengelige kontanter, banklån, samt gjennom nye obligasjonslån.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere