RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Coop for dummies

Coop er ikke noen enkel organisasjon å få oversikt over. Men her gjør vi et forsøk.

Driften av Coop i Norge er delt i fire hoveddeler.

De lokale samvirkelagene
Det er her medlemmene i Coop er eiere. Hvert medlem har én eierandel i sitt lokale samvirkelag og får sin del av overskuddet. I dag finnes det 210 samvirkelag med over 1300 butikker. Disse har også organisert seg i regionssamvirkelag.

Coop NKL
Coop NKL er et selskap som eies av de lokale samvirkelagene. De tre største eierne er Coop Øst, Coop Trondheim og Omegn samt Coop Hordaland.

I dag er Coop NKLs viktigste oppgave å ivareta samvirkelagenes interesser overfor Coop Norden. I tillegg ivaretar Coop NKL sparing, finans og eiendomsforvaltning samt kommunikasjon med medlemmene og utvikling av medlemstilbud.

Coop Norden
Coop Norden er et aksjeselskap som eies av de kooperative selskapene i Norge, Sverige og Danmark. Coop NKL i Norge eier 20 prosent av Coop Norden. Svenske KF eier 42 prosent, og danske FDB eier 38 prosent.

I Sverige og Danmark driver og eier Coop Norden samtlige av Coop-kjedene.

I Norge eier Coop Norden kun konseptene og driver distribusjons- og logistikkvirksomheten. Samvirkelagene i Norge er fortsatt selvstendige, og dette er forklaringen på hvorfor Coop NKL kun eier 20 prosent av Coop Norden.

Coop Norge
Coop Norge er det norske datterselskapet til Coop Norden. Det er Coop Norge som utfører Coop Nordens oppgaver i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere