RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dårlige toppsjefer sitter løst

Sist oppdatert:
Norske styrer kvitter seg med ledere som ikke leverer resultater. Og norske eiere tropper ikke opp i styrerommene selv, men lar en forretningsadvokat gjøre jobben, viser en fersk undersøkelse.

Studien er utført ved Handelshøyskolen BI, og er en del av revisjonsselskapet PwCs bok "Corporate Governance i et norsk perspektiv" .

Undersøkelsen tok for seg i hvor stor grad oppsigelse av sjefer blir brukt som en disiplineringsmekanisme i norsk næringsliv.

Bedre lønnsomhet for styrer med eiere

Konklusjonen er at toppsjefer som leverer svak lønnsomhet generelt får sparken fra norske børsnoterte selskaper, skriver ukebrevet Mandagmorgen.

Dessuten viser studiet at eierstrukturen ikke har noe å si i forhold til hvordan et aktivt eierskap utøves. Norske eiere lar seg heller representere av en advokat i styret, enn å stille opp selv.

Dette til tross for at selskaper med eiere i styret jevnt over har bedre lønnsomhet.

Jo mer aksjer, jo mer frivillig

Selv om svak lønnsomhet er en sentral årsak til lederskifte, er det ikke slik at utskiftningen svinger i takt med indeksen på Oslo Børs. I snitt skiftes 12 prosent av toppsjefene ut årlig.

Undersøkelsen viser også at ledere svært sjelden forlater et synkende skip frivillig. Dessuten har toppsjefens eierandel i selskapet stor betydning i forhold til hvor trygt han eller hun sitter.

Gjennomsnittlig eier sjefene som går frivillig rundt syv prosent, mens de som blir sparket eier 3,7 prosent. Og jo lengre fartstid lederen har, jo lavere sannsynlighet er det for oppsigelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere