RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Datanerd for retten

Sist oppdatert:
Rettssaken mot den tyske tenåringen som skrev et av tidenes verste datavirus starter i dag.

Sasser het viruset som overveldet verden for et drøyt år siden. Det spredde seg med rekordfart, og bedrifter verden over opplevde store problemer.

Store problemer
I England måtte marinen og kystvakten gå over til manuell kartlesing fordi datasystemene ble ustabile. British Airways ble svært forsinket, den australske jernbanen stoppet opp og postsystemet i IT-nasjonen Taiwan brøt sammen.

Også i Norge oppstod det problemer, og blant annet kassaterminaler i butikker sluttet å fungere.

Tatt etter gigantdusør
Scen Jaschan ble arrestert etter at Microsoft hadde utlovet en dusør på 250.000 dollar for den som kom med avgjørende informasjon om hvem som stod bak Sasser-viruset.

Fordi Jaschan var mindreårig da han skrev viruset vil han trolig ikke få maksimumsstraffen på fem år for sine handlinger.

Tidenes verste viruslager?
Antivirus-firmaet Sophos har beregnet at Virus som Jaschan laget stod for 70 prosent av alle virusinfeksjoner i hele verden i første halvdel av 2004. Selv om gutten nå er stoppet, står hans kreasjoner fortsatt for 25,5 prosent av alle infeksjoner.

Sasser-viruset spredde seg uten at brukeren måtte gjorde feil. I stedet utnyttet viruset en feil i Windows som gjorde at viruset kunne spre seg videre helautomatisk.

I tillegg til å ha skrevet Sasser står Jaschan trolig også bak en rekke utgaver av Netsky-ormen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere