RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De beste billig-pc-ene

Sist oppdatert:
Hva får du egentlig for 6.000 kroner? Sjekk vår test.

Før nyttår presenterte TV 2 Nettavisen en rekke tilbud på både bærbare og stasjonære datamaskiner, og det fortsetter vi også med fremover.

Igjen har vi utfordret nettbutikkene til å sette sammen et så godt tilbud på en datamaskin som mulig

Billig-maskiner
Den første mandagen i hver måned vil vi fremover presentere de beste tilbudene i en rekke forskjellige prisklasser.

Vi begynner årets sammenligninger med tilbud på de aller billigste komplette datamaskinene til under 6.000 kroner.

Dette er maskiner for deg som ikke vil bruke masse penger på en pc, men som trenger en maskin til de viktigste basisoppgavene som tekstbehandling, regneark, enkel bildebehandling, lagring av dine digitalbilder, e-post og generell internettaktivitet.

For 6.000 kroner får du ikke en maskin som er godt egnet til spill. For å få en brukbar spillmaskin må du regne med å betale minst 10.000 kroner.

Mye for pengene
Det er likevel utrolig hvor mye en får for 6.000 kroner i 2006. I tilbudene denne gangen ser vi for eksempel utelukkende flatskjermer, og nå ser det ut til at 19 tommers LCD-skjermer er oppnåelig også i dette prissegmentet, selv om det går ut over andre komponenter.

DVD-brenner og romslig harddisk er også nærmest en selvfølge på alle moderne datamaskiner.

Denne prisklassen er svært vanskelig for leverandørene fordi begrensningene er så store og fortjenesten på produktene er svært vanskelig. Vi presenterer tilbud fra fire leverandører denne gangen, og flere vil dukke opp de kommende månedene.

Vi påpeker at dette utelukkende er en prissammenligning på basis av spesifikasjoner.

Små forskjeller
Alle tilbudene denne gangen er gode, og det er hovedsakelig bare prioriteringer som skiller tilbudene. Se sammenligningstabell av alle tilbudene her.

Dell har for eksempel satset på en rask prosessor, en gigabyte med minne og er den eneste som har en 19 tommers skjerm. Til gjengjeld leverer Dell den klart minste harddisken på bare 80 gigabyte – og har langt høyere fraktkostnader enn konkurrentene noe som presser totalprisen opp.

Komplett leverer en minimalt svakere prosessor, har like mye minne og en rask 17 tommers LCD-skjerm. Harddisken derimot på hele 250 gigabyte - hele tre ganger så stor som Dell - og maskinen er den eneste med diskettstasjon.

Halve minnet
Mamoz og Multicom har to relativt like maskiner med den samme raske prosessoren, som er på høyde med prosessoren i Dells maskiner, og tilsvarende 17 tommers skjermer.

De har derimot gått for bare halvparten så mye minne som Dell og Komplett. Multicom har hakket bedre skjermkort og hovedkort enn Mamoz, mens Mamoz har større harddisk og leveres med kortleser som den eneste maskinen denne runden.

Har du Windows fra før, eller ønsker å benytte Linux, tilbyr Multicom å levere med en multifunksjonsskriver i stedet for Windows XP.

Komplett vinner
Vi føler Komplett leverer den mest balanserte konfigurasjonen, uten noen store svakheter.

Vi føler også at Komplett har strukket seg hakket lenger når det gjelder å gi mest for pengene ved både å ha en gigabyte minne og 250 gigabyte harddisk. Vi utroper derfor Kompletts tilbud som det beste tilbudet i 6.000 kroners-prisklassen i februar.

Sammenligner vi med tilbudene vi hadde for fire måneder siden ser vi at en nå får dobbelt så mye minne, og dobbelt så stor harddisk som vi fikk den gang.

Tilbudene finner du her:

Komplett
Mamoz
Multicom
Dell (trekk fra service for å få riktig pris)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere