RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De beste fondene i 2003

Sist oppdatert:
For aksjefond-sparerne har børsoppturen i år vært godt nytt. Enkelte fond har steget med nesten 85 prosent siden årsskiftet. Her er de ti norske fondene med størst vekst i 2003.

Med penger i banken, får du en innskuddsrente på rundt tre prosent der tilbudet er best. Har du derimot satt penger i fond, kan du ha fått en langt bedre avkastning i år.

- Bør ha langsiktig perspektiv

Siden årsskiftet 2002/2003 har hovedindeksen på Oslo Børs steget med nesten 50 prosent, og ekspertene tror veksten vil fortsette også neste år. Dette gir sitt utslag også for fondssparerne.

- Jeg tror det blir et bra aksjeår til neste år, men kanskje ikke like bra som i år. De som sparer i aksjefond bør uansett ha et langsiktig perspektiv på sparingen sin, mellom fem og ti år, og være forberedt på svigninger. Også i 2004, sier økonomisk rådgiver Carsten O. Five til TV 2 Nettavisen.

Håper på vekst

Five mener neste år ser bedre ut, både for verdensøkonomien og for norsk økonomi. Dette er forvalter Peter Warren i WarrenWicklund langt på vei enig i, men han mener vi vil se en topp i første kvartal.

- Jeg håper selvfølgelig at jeg tar feil. Norsk økonomi trenger å styrkes, og arbeidsledigheten må ned, sier Warren til TV 2 Nettavisen.

Nær 85 prosent avkastning

I snitt har de norske aksjefondene steget med 49,5 prosent i år, viser tall fra morningstar.no.

Sundal Colllier Aktiv Acc er det fondet med best avkastning. Verdien har steget med 84,7 prosent siden årsskiftet. De siste tre årene har fondet sunket i verdi med 26 prosent.

Sundal Colllier Aktiv Acc investerer kun i norske aksjer, og har en risikoprofil som er moderat til høy. Dette er et vekstfond med fokus på konjunkturfølsomme IT-selskaper.

Har glemt nedgangen

Fond med relativt høy risiko er som oftest de som går best i oppgangstider og dårligst i nedgangstider.

- Etter tre år med nedgang og bare et par måneder med oppgang, ser det ut til at nordmenn har glemt de dårlige tidene. Risikovilligheten er stor, påpeker Warren.

Også Sundal Collier Norge Acc har steget kraftig, med 81,9 prosent. Globus Norge Acc har gått opp 81,4 prosent, mens DnB SMB Acc har hatt en avkastning på 80.9 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere