RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De rødgrønne har snudd

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
De rødgrønne partiene på Stortinget snur tvert om, og gir private bedrifter fem milliarder kroner i skattelette.

Tilleggspakken som blir foreslått i dag betyr at NHO og de borgerlige partiene har fått gjennomslag for sine forslag om skattelette:

  • Taket for å tilbakeføre underskudd heves til 20 millioner kroner.
  • Bedriftene vår avskrive 10 prosent mer på nye investeringer.

Begge forslagene betyr enorme skatteletter for mange norske bedrifter.

- Samlet vil skattetiltakene bety skattelette på nesten fem milliarder kroner til bedrifter over hele landet som er berørt av krisen, skriver Arbeiderpartiet i sin pressemelding.

Null til privatpersoner

Verken i den nye tilleggspakken eller i dagens tilleggspakke er det skatteletter til privatpersoner.

Men dagens skattelette kommer private eiere til gode - uansett om bedriftene deres går med overskudd eller underskudd.

- Det er også viktig at ordningene utfyller hverandre og treffer ulike bedrifter. Mens tilbakeføringsordningen vil gjelde bedrifter som går med underskudd i 2008 og 2009, vil avskrivningsordningen være rettet mot bedrifter som går med overskudd i 2009, skriver Arbeiderpartiet.

- Dessverre kom det ingen gode nyheter for folk flest i form av skatteletter. Det er et tiltak som ville hjulpet personer med lave og midlere inntekter samtidig som det ville bedret situasjonen for handelsnæringen, sier Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg.

- Varige skattelettelser

Skatteletten på fem milliarder kroner er i tråd med innspill fra næringslivet og fra de borgerlige partiene på Stortinget:

- Forslaget fra de tre regjeringspartiene er tre skritt i riktig retning og viser at de tar hensyn til bedriftenes forverrede situasjon. Skrittene burde imidlertid vært betydelig lengre. Næringslivet håper regjeringen følger andre land i Europa og foreslår reelle og varige skattelettelser, sier NHO-direktør Finn Bergesen.

Industrien jubler

Også industribedriftene jubler over skattelettelsen, og mener at de har fått gjennomslag:

- I midten av januar fremmet Norsk Industri et skatteforslag overfor Regjeringen. Det går ut på å forskyve skatt mellom underskuddsår og overskuddsår. Vårt forslag er identisk med det som etter hvert ble Regjeringens skatteforslag – med ett unntak – at Regjeringen la inn en begrensning på 5 millioner kroner for skatteskyving i 2008 og 2009. Vi har siden den gang arbeidet for å fjerne denne begrensningen, sekundært å få hevet taket, sier Stein Lier-Hansen.

- At taket nå heves til 20 millioner i forhold til Regjeringens opprinnelige forslaget på 5 millioner er en klar forbedring, selv om vi ikke fikk det akkurat som vi ønsket, fortsetter Stein Lier-Hansen.

Støtte fra Frp

Fremskrittspartiet er fornøyd med at de rødgrønne partiene har kommet Frp i møte:

- Grepene er i tråd med det industrien og Frp har krevd. Det var helt nødvendig å øke avskrivningssatsene og styrke permitteringsordningen. Dessverre tok dette lengre tid enn nødvendig, sier Korsberg.

- Fjern taket

De tre blågrønne partiene mener at skattepakken er for dårlig, og at bedriftene bør få tilbakeføre mer enn 20 millioner kroner i underskudd.

- Taket de rødgrønne partiene har satt i skattekredittordningen fjernes helt. Taket på 20 mill kr. virker tilfeldig og det samme er provenyberegningene fra departementet. Vi kan ikke se noen tungtveiende argumenter for å sette et tak. Skattekredittordningen innebærer ingen reell reduksjon i skatten for bedriftene, kun en forskyvning av innbetalingen av skatten. Ved å fjerne taket kan bedriftenes likviditet forbedres, skriver Jan Tore Sanner (H), Hans Olav Syversen (KrF) og Lars Sponheim (V) i en felles pressemelding.

De blågrønne vil gi en ytterligere milliardutsettelse på skatten ved å la dem utsette innbetalingen til 1. august.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere