RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den Flyvende Hollender

(scanpix)
Sist oppdatert:
- Kan ikke vi få kjøpe hele Exploration Resources, sa hollenderne. Det må vi tenke litt på, svarte markedet og sendte aksjekursen rett til himmels.

Mandag startet børsdagen i Oslo med et bud fra det nederlandske selskapet Fugro. Hollenderne vil gjerne kjøp hele Exploration Resources, og la to milliarder kroner på bordet. Budet på seismikkselskapet var 20 prosent høyere enn sluttkursen fredag, men aksjonærene avventer situasjonen, og aksjekursen hoppet til værs.

Ved børsslutt var aksjekursen opp 31,25 prosent til 315 kroner. Utviklingen i Exploration Resources siden selskapet spant ut av Rieber Shipping i begynelsen av 2005 har vært eventyrlig. Da aksjen ble notert 9. mars var kursen 138 kroner.

Dagens bud så ikke ut til å imponere markedet spessielt.

- Budet er alt for lavt. Vi må ha 350 til 400 kroner, uttaler Gambak-forvalter Jan Eiler Fleischer til Reuters.

Heller ikke Carnegie, som var hovedtilrettelegger i børsnoteringen av Exploration Resources, anbefaler budet fra hollenderne. De anbefaler investorene om å sitte på aksjene og vente på at flere skal hive seg inn i en budrunde.

Norwegian flyr lavere
Etter flere uker med stigende aksjekurs falt aksjen til Norwegian litt tilbake på Oslo Børs mandag. Aksjekursen til flyselskapet har steget betraktelig etter spekulasjoner om oppkjøp og gode passasjertall, men nå sender den høye oljeprisen aksjekursen nedover igjen.

Det er knyttet stor spenning til torsdagens presentasjon av kvartalsresultatet til flyselskapet. Norwegian-topp Bjørn Kjos har tidligere lovet at han skal levere plussresultater i løpet av andre kvartal i år. Men den rekordhøye oljeprisen gjør jobben vanskelig for Kjos. Ved børsslutt var Norwegian ned fire prosent.

Skuffende tall fra Ekornes
Et annet selskap som kommer høyt på taperlisten mandag er møbelprodusenten Ekornes. Selskapet presenterte et resultat før skatt på 87,8 millioner kroner for andre kvartal. Det er 24,5 millioner svakere enn i samme periode i 2004.

Resultatet var også langt svakere enn forventet. Ifølge TDN Finans var det ventet et resultat før skatt på 105 millioner kroner. Markedet ble skuffet og ved børsslutt var aksjekursen ned 4,84 prosent.

Børsen opp
Hovedindeksen ved Oslo Børs endte til slutt opp marginalt 0,06 prosent til 309,21 poeng. Det er nok en rekord. Til sammen ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 3,6 milliarder kroner.

Få med deg ekspertenes aksjetips for denne uken her.

Mandagens høydepunkt kom da en ansatt i Kaupthing Norge tastet feil. Feilen kunne kostet ham og arbeidsgiveren 132 millioner kroner. Les egen sak her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere