RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne grafen kan få verden til å kollapse

Foto: ARIS MESSINIS (Montasje)
Sist oppdatert:
- Det blir så ille at bare fantasien kan sette grenser.

Den finansielle situasjonen i Europa har nå blitt så anstrengt at man allerede kan spore de første tegnene på en ny finanskrise.

Les mer: De første tegnene på ny finanskrise er allerede kommet

Det har blant annet fått Jens Stoltenberg til å svartmale Norges fremtidsutsikter. Men én ting er hva politikerne sier.

Noe helt annet er det hva de som investerer pengene sine mener.

En måte å se det på er ved å se på et obskurt og for folk flest ukjent, men allikevel et stort og viktig marked.

Såkalte CDS-er, «credit default swaps», er en forsikring mot mislighold av gjeld. Med andre ord forsikrer man seg mot at for eksempel Hellas går konkurs.

Forsikrer seg mot tap
I likhet med vanlige forsikringer betaler man en premie for å kunne få erstatning dersom ulykken inntreffer. En tradisjonell beskrivelse av CDS er at det kan sees på som en forsikring dersom huset ditt skal brenne.

Men det finnes noen viktige forskjeller.

- Den er løsrevet fra det finansielt underliggende papiret. Det er dermed et kredittderivat som kan omsettes uavhengig av om man selv eier papiret, sier Pål Ringholm, analysesjef for kredittmarkedet i First Securities, til NA24.

Med andre ord betyr det at du også kan forsikre deg mot at naboen din sitt hus skal begynne å brenne.

En annen viktig forskjell er at det ikke i seg selv ikke er nok at huset ditt har brent til grunnen.

- Definisjonen av ulykken er forskjellig. I CDS-markedet er det en egen komite som bestemmer seg for om huset har brent frivillig eller om det har brent ufrivillig, med andre ord bestemmer komiteen om CDSen skal forfalle.

Ser du på grafen under viser det utviklingen i greske CDSer. Naturlig nok har aktørene sendt sannsynligheten for en gresk konkurs til himmels de siste årene.

For Hellas har markedet i lang tid priset inn sannsynligheten for en konkurs som overveiende. Virkelig fart tok det imidlertid ikke under finanskrisen, men først i mai i år.
For Hellas har markedet i lang tid priset inn sannsynligheten for en konkurs som overveiende. Virkelig fart tok det imidlertid ikke under finanskrisen, men først i mai i år.

- Hellas er uten tvil konk, men det politikerne prøver å få til er få denne konkursen til å bli en frivillig konkurs, sier Ringholm.

Blåses opp
CDS-markedet er uoversiktlig og det er få, om noen, som har full oversikt. Det har ført til skriverier om markedet, uten at de nødvendigvis har vist seg å ha skikkelig rot i virkeligheten.

- Under finanskrisen i 2008 var det veldig mye snakk om CDS-markedet i USA som var på 60.000 milliarder dollar. Men det gikk ikke så galt da fordi bruttostørrelsene ikke er det man skal vektlegge, sier Ringolm til NA24.

Årsaken er at aktørene beskytter seg med å sitte på alle sider av bordet.

- Det kan vises med Hellas der det totalt er utestående CDS-er for 74 milliarder dollar brutto, mens nettoeksponeringen kun er på 3,7 milliarder dollar. Isolert sett er dermed den greske CDSen noe man kan ignorere, sier Ringholm.

Kan bli katastrofalt
Men selv om en kollaps i Hellas som utløser CDSene isolert sett er til å leve med, kan følgene bli store.

- En kollaps i Hellas i en eller annen form vil uvegerlig trekke tre andre problemer med seg. For det første ville Italia bli trukket ut i full krise. Italia er langt større enn Hellas og har gjeld nær 2.000 milliarder euro mot Hellas’ 350 milliarder euro (250 milliarder euro etter nedskriving). For det andre vil CDS-ene på gresk - eventuelt også italiensk - statsgjeld da forfalle, noe som kan gi et kaos på linje med det som skjedde etter Lehman-konkursen. Og for det tredje blir da en europeisk bankkrise nærmest umulig å unngå, meldte Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets torsdag.

Skulle ulykken virkelig inntreffe, noe som vil si at Italia med sin enorme gjeld går konkurs på en slik måte at landets CDSer forfaller, finnes det neppe et sted på kloden hvor det ikke vil bli økonomisk nedgang. ÅrsPrisen for å forsikre seg mot at Italia går konkurs er nær rekordnivåer.aken er at Italias gjeld er for stor til at den kan bli reddert.

- Dersom Italia går konkurs så har vi en finansiell krise av dimensjoner med resultater som vi ikke tør tenke på. Da er det bare fantasien som kan sette grenser, sier Ringholm.

Som du kan se på grafen under befinner italienske CDSer seg nær rekordhøye nivåer.

Prisen for å forsikre seg mot at Italia går konkurs er nær rekordnivåer. Med tanke på at Italias gjeld er så stor at det ikke kan bli reddet er utviklingen skremmende.
Prisen for å forsikre seg mot at Italia går konkurs er nær rekordnivåer. Med tanke på at Italias gjeld er så stor at det ikke kan bli reddet er utviklingen skremmende.

Med andre ord betyr det at de som satser pengene sine tror at en italiensk konkurs er større nå enn noen gang etter at landet ble EU-medlem.

For at katastrofen skal unngås betyr det at markedet må ha tro på Italias Silvio Berlusconi sine lederegenskaper.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere